18. nedelja trudnoće

18 nedelja trudnoće znači da se ubrzo približavate polovini puta. Takođe, znači da ćete se boriti sa snom i da je bebin sistem za varenje na jednom koraku do prljanja pelena.

Vaš život

Ubrzan rast vašeg tela može samo ugroziti redovan san koji ste do sada imali. Mnoge žene imaju problem sa nesanicom tokom trudnoće. Ako problem leži u neudobnosti, probajte da spavate na levom boku. Stavite jastuk između nogu, iza leđa i ispod stomaka da biste ga pridržali. Ako imate bolove u leđima, zamolite pratnera da vas nežno izmasira pre spavanja. Možda će vam masaža prijati da se malo relaksirate. Topla kupka sa 1 - 2 kapi lavandinog ulja takođe je umirujuća i odlična za san. Pre spavanja porbajte da popijete malo vrućeg mleka ili tople čokolade. Ovo će vam možda uzrokovati jednu ili dve posete toaletu tokom noći. Da se ovo ne bi desilo, pre odlaska na krevet ispraznite bešiku.

Vaša beba

Oko 20 cm dugačka i 180 grama teška, vaša beba raste mnogo brže sada. Jastučići na prstima se ove nedelje formiraju, a kosti vaše bebe i dalje nastavljaju da jačaju i budu čvršće. Mekonijum (prva stolica) počinje da se proizvodi u digestivnom sistemu i akumuliraće se u crevima.