20. nedelja trudnoće

Čestitamo, sada ste zvanično na polovini puta. Međutim, druga polovina će biti mnogo napornija uzbudljivija i doživećete mnogo više promena.

Vaš život

Kako beba bude ubrzano rasla, materica će početi da vam pritiska pupak. Vaš pupak, koji je bio savršen do sada može početi da se menja. Može se ispupčiti ili skroz rastegnuti. Nemojte se previše brinuti, kada se porodite, stvari će početi da se vraćaju na svoje. Možda izgled ne bude isti kao ranije, ali ispupčenja ili uvučenja pupka će nestati.

Vaši unutrašnji organi sada počinju da trpe najviše, kako povećana materica bude pravila sebi prostora u stomaku. Verovatno ćete osetiti da ostajete bez daha i da vam je disanje malo otežano, jer pluća imaju manje prostora kao i nekoliko drugih organa. Ako ostajete bez daha dok nešto radite, stanite malo da se odmorite. Kratke pauze uvek će vam prijati i dobro doći.

Vaša beba

U ovoj fazi razvoja vaše bebe, supstanca koja se zove verniks formira se na površini kože. Verniks štiti kožu vaše bebe od dugotrajne izloženosti plodove vode. Možda ćete sada uspeti da otkrijete šta vaša beba radi u stomaku. Verovatno ćete primetiti kada je mirna i spava ili kada se ubrzano kreće. Do sada je vaša beba teška oko 280 grama i dugačka je 25 cm.