21. nedelja trudnoće

Ulaskom u 21. nedelju znači da ste sada zvanično ušli u drugu polovinu trudnoće.

Vaš život

Možda ćete u ovom periodu početi da osećate oticanje nogu, pogotovo zglobova, ako ste dugo na nogama. Nemojte se uplašiti, ipak ste dobili dodatne kilograme koje vaše noge treba da podnesu. Otok na vašim zglobovima je poznat kao edem i rezultat je povećane količine tečnosti u vašem organizmu koja trenutno cirkuliše kroz telo. Verovatno ćete još osetiti grčeve u nogama. Višak krvi i tečnosti u vašem organizmu je faktor koji uzrokuje ovu pojavu. Pijte trudničke vitamine i povećajte unos kalcijuma.

Do sada treba da ste svesni vašeg tela i njegovih potreba. Kako postajete sve veći i kako se vaš organizam sve više napreza i vredno radi da bi omogućio vašoj bebi pravilan i zdrav rast i razvoj, primetićete da ste sve više umorniji i lako se premarate. Potpuno je u redu da se često odmarate. Kada ležite ili sedite podignite noge da biste se rešili oticanja nogu.

Trebali biste ove nedelje imati redovnu kontrolu kod ginekologa. Zakažite pregled na vreme, koji bi trebao biti rutinski, jer će ginekolog pregledati vas i vašu bebu da bi ustanovio da je sve u redu.

Vaša beba

Sada je najbolje vreme da saznate da li nosite dečaka ili devojčicu, čak iako ste to mogli od 16. nedelje. Mnoge bebe, ipak tokom pregleda ne nameste se adekvatno da bi se pol lako uočio.

Sa oko 360 grama, vaša beba će češće u stomaku vežbati krupnu motoriku koju ćete moći i osetiti, jer je plodova voda divno mesto da se istražuju ruke i noge. I dalje je teško bebi da se ispruži, ali će to one ipak isprobavati.