23. nedelja trudnoće

U 23. nedelji možda ćete osetiti prve kontrakcije koje se zovu Brekston Hiks kontrakcije.

Vaš život

Mnoge stvari da biste uradili kako treba morate ih izvežbati. Tako je i sakontrakcijama. U ovom periodu trudnoće osetićete blage Brekston Hiks kontrakcije. Brekston Hiks kontrakcije su bezbolne i javljaju se nasumično u prekidima. Javljaju se svakih 10 do 20 minuta i mogu se osetiti u bilo kom periodu posle prvog trimestra. One izgledaju kao blago stezanje stomaka i ponekad su za neke žene prilično neprijatne.

Neke žene možda ni ne osete Brekston Hiks kontrakcije, neke će ih osetiti u drugoj i narednim trudnoćama, a neke će ih možda osećati često. One nisu opasne i ne otvaraju grlić materice u smislu porođaja. Možete promeniti položaj tela, duboko disati ili masirati se, da bi smanjili nelagodnost.

Vaša beba

Možda ćete se uplašiti da Brekston Hiks kontrakcije ne naude vašoj bebi. Opustite se, one nimalo ne utiču na vašu bebu i ona je i dalje bezbedna u vašem stomaku.

Oči vaše bebe počinju češće da se otvaraju, što znači da vaša beba doživljava još jedno čulo. Vaša bebica možda neće biti u stanju da odoli sisanju prsta s vremena na vreme, pa ćete verovatno to i primetiti na ultrazvučnom pregledu. Ako osetite učestalo kuckanje u stomaku, ne brinite, to vaša beba štuca.