25. nedelja trudnoće

Dobrodošli u 25. nedelju trudnoće. U ovoj nedelji trudnice mogu osetiti razne smetnje koje će ih ometati u užitku trudnoće.

Vaš život

U 25. nedelji, vaša materica je veličine fudbalske lopte. Ova veličina uzrokovaće povremene bolove u vašim nogama, kao i u donjem delu leđa, jer materica pritiska karlicu i leđa. Na svu sreću ovaj bol prestaje odmaranjem, menjanjem položaja tela, istezanjem i kupanjem u toploj kupki. Možda će vam se u ovom periodu javljati ogromna želja i potreba da pripremate stvari za bebu, jer ulazite u fazu “svijanja gnezda”. Koristite ovu fazu produktivno i pripremite sve što vam je potrebno za porođaj. Samo nemojte podizati ništa teško, a takođe se odmarajte kada god za to imate vremena.

Vaša beba

U ovoj nedelji struktura kičme počinje da se formira, što uključuje svih 33 pršljenova, 150 zglobova i 1000 ligamenata – nimalo jednostavan zadatak! Takođe će se krvni sudovi u plućima formirati u 25. nedelji, a beba će sada imati bolju kontrolu nad prstima tako da će moći skupiti šaku u pesnicu.