26. nedelja trudnoće

26 nedelja trudnoće je već tu. Čini se da treba još dugo da čekate dok ne uzmete bebu u svoje naručje, međutim do porođaja je ostalo još 3 meseca.

Vaš život

U ovoj nedelji možda ćete imati problema sa varenjem i gorušicom. Uzrok ovome je trudnički hormon progesteron koji usporava pražnjenje želuca kako bi se omogućilo bebi bolje apsorbovanje hranljivih materija. Vaša velika materica dodatno će pritiskati creva  i želudac uzrokujući loše varenje i gorušicu. Spavanjeće veroavtno nastaviti da vam bude osnovni problem, zato probajte da spavate sa uzdignutom glavom i ramenima, jer će ovaj položaj sprečiti probleme sa gorušicom. Takođe, jastuci iza leđa, ispod stomaka i između nogu, ako ležite na boku, će pomoći da se bolje odmorite. U ovom periodu treba da obavite mesečni pregled kod ginekologa. Vaš lekar će uraditi određene testove da bi proverio/la da li se stvaraju određene komplikacije koje su karakteristične za trudnoću kao što su trudnički dijabetes ili visok krvni pritisak. Od ovog perioda posete lekaru možda će biti učestalije.

Vaša beba

U ovom periodu beba može da reaguje na svetlo ili na mrak. Kao što vi vidite svetlo kroz šake kada ih stavite na oči, tako i beba oseti svetlo u stomaku. Stavite lampu pored stomaka i upalite je. Beba će možda početi ubrzano da se pomera kao rekacija na svetlo. Dok proveravate bebine osećaje na svetlo, možda biste mogli proveriti i bebin muzički ukus. Poznato je da se kod beba puls povećava kada čuju muziku.