28. nedelja trudnoće

Čestitamo, konačno ste ušli u treći trimestar trudnoće. Za otprilike 12 nedelja u naručju ćete držati vašu majušnu bebicu. Do tada, provešćemo vas kroz neverovatan treći trimestar, kroz rane znake porođaja i kontrakcija i proveriti kako napreduje vaše trudnoća.

Vaš život

Pošto ste ušli u treći trimestar, dobro je da se informišete o tome kako da prepoznate prve znake kontrakcija. Iako je malo verovatno da ćete ih osetiti u ovoj nedelji, ipak je najbolje da se o svemu informišete da biste znali šta vas očekuje. Upozoravajući znaci ranih kontrakcija uključuju dosadni bol u donjem delu leđa, pritisak na karlicu, pojačan vaginalni sekret, grčeve slične menstrualnim, stomačne grčeve kao i kontrakcije materice koje se javljaju na svakih 10 minuta ili čak češće. Ako osetite ove simptome, najbolje je da pozovete ginekologa ili odete u bolnicu bez odlaganja.

Ono što može brinuti vašeg lekara je test krvne grupe koji ste uradili još u prvom trimestru trudnoće. Ako ste Rh- pozitivna krvna grupa to znači da na površini crvenih krvnih zrnaca ima proteina. Ako ste Rh – negativna krvna grupa onda nemate taj protein. U proseku 85% populacije je Rh – pozitivno. Ako testovi pokažu da spadate u ostalih 15% populacije sa Rh-negativnom krvnom krupom primaćete terapiju Rh imunoglobulina, koja će zaustaviti vaš organizam da razvija antitela koja mogu napasti krv vaše bebe.

Vaša beba

U ovoj nedelji vašoj bebi će se razviti trepavice koje idu zajedno sa obrvama i očima koje su sada otvorene. Vaša beba nastavlja da se goji, stvoreno je do sada 2% - 3% masnih naslaga. Mišićni tonus takođe nastavlja da se razvija.