29. nedelja trudnoće

Pogledajte šta sve trudnice doživljavaju u ovoj nedelji. Takođe, obratite pažnju na ishranu, puno hranljivih namirnica je idealna kombinacija za vas i vašu bebu.

Vaš život

Trudnoća vam se čini kao da nema kraja. Kao rezultat najezde trudničkih hormona, možda ćete imati problema sa zatvorom. Ovo iskustvo obično vodi do pojave hemoroda koje 95% trudnica dobije. Hemoroidi su otečeni krvni sudovi u rektalnom predelu i često povezani sa trudnoćom. Obično nestaju posle porođaja. Ovo stanje može izazivati bol i svrab, ali bilo koja upotreba lekova treba da je uz savet lekara. Ako krvarite iz rektalnog predela obavezno i o tome obavestite lekara. Da biste olakšali zatvor, a samim tim i izbegli hemoroide, jedite namirnice bogate vlaknima, pijte dosta tečnosti bar 6 - 8 čaša vode na dan i radite vežbe koje vam ginekolog odobri.

Vaša beba

Beba raste izuzetno brzo i skokove rasta možete lepo uočiti. Primetićete da se beba ne kreće onako ubrzano i žustro kao ranije jer se sve više smanjuje mesto za kretanje. Pokreti će biti sve više kontrolisani i sada ćete pre osećati bebina kolena, stopala ili laktove kako vas udara nego celo telo.

Takođe i bebin mozak raste i razvija se, što znači da raste i glavica. Da biste pružili bebi sve potrebne hranljive materija za zrav i pravilan rast i razvoj pobrinite se da vam je ishrana bogata proteinima, vitaminom C, gvožđem i folnom kiselinom. Jedite dosta mlečnih proizvoda jer je bebi potreban kalcijum jer se kosti i dalje očvršćavaju. Ako to ne uradite, vaša beba će uzeti sve vaše zalihe kalcijuma što je štetno za vas na duže staze.