32. nedelja trudnoće

Teško je da poverujete, ali vi ste sada u 32. nedelji trudnoće! Stvari mogu biti mnogo stresnije jer do kraja trudnoće je ostalo još samo 8 nedelja.

Vaš život

U ovom periodu vaše telo proizvodi trudnički hormon relaksin, koji pomaže telu da se pripremi za porođaj opuštajući karlične ligamente. Ovo je neophodan deo trudnoće jer pomaže prolasku bebe kroz karlicu i vaginalni kanal bez nepotrebnih smetnji na vaše telo. Relaksin je takođe hormon odgovoran za vaše klaćenje dok hodate. Kada se beba rodi, vratićete se u normalu, zato nemojte mnogo oko ovoga brinuti.

Vaša beba

Upravo sada vaša beba prolazi kroz fazu ubrzanog rasta. Od sada pa do porođaja bebina težina će se najverovatnije udvostručiti. Generalno bebe u ovoj nedelji teške su oko 1,7 kg (mada je svaka trudnoća različita), zato je moguće da će beba na rođenju biti oko 3,5 kg.

Primetićete verovatno manje bebinih pokreta do sada. To ide u korist ubrzanom rastu bebe koji sprečava veća pomeranja u materici.

U proseku beba će spavati 90% vremena, kao i novorođenče, i čak će i iskusiti REM fazu sna. To znači da beba može prvi put sanjati!