33. nedelja trudnoće

33 nedelja je tu i samo vas još malo nedelja deli od najsrećnijeg momenta kada ćete upoznati vašu bebu.

Vaš život

Do 33. nedelje mnoge žene imaju problema sa otocima. Blagi otoci su normalni, ali ako dva do tri dana imate simptome kao što su jake glavobolje, dok se odmarate vidite tačke ili bljeskove, iznenadno oticanje - posebno lica, bol u stomaku, mučnina i povraćanje, obavezno se obratite lekaru. Možda imate preeklampsiju, veoma ozbiljnu komplikaciju u trudnoći koja karakteriše oticanje, visok krvni pritisak i belančevine u urinu.

Nemojte zaboraviti da uzmete uput iz ambulante za bolnicu. Proverite koliko dugo važi uput pa se na vreme obezbedite. Još jedna važna stvar koju ne treba da zaboravite je unošenje dodatnih proteina iz ishrane od sada pa sve do kraja trudnoće. Protein je kamen temeljac za rast i razvoj ćelija, zato je izuzetno važan dodatak da bi vaša beba nastavila da napreduje.

Vaša beba

U 33. nedelji plodova voda koja okružuje vašu bebu dostiže svoj najviši nivo, ali zato što vaša beba nastavlja da raste ubrzano, nivo plodove vode će da opada od sada pa sve do kraja trudnoće.

Sada mozak vaše bebe naporno radi na sazrevanju. U ovoj nedelji glavica bebe će značajno povećati svoj obim zbog ubrzanog rasta mozga. Koža vaše bebe će takođe početi da se transformiše u rozikastu boju, pa će beba svakim danom biti slađa i buckastija.