34. nedelja trudnoće

Vreme leti, a vi imate još 6 nedelja do kraja. Možda ćete hteti da izaberete bebi pedijatra. Pripremite se na vreme.

Vaš život

Od 34. nedelje pa do kraja trudnoće, trebali biste koristiti svaki slobodan trenutak na odmaranje, jer će vam se život promeniti ubrzo i nećete imati mnogo vremena za sebe.

Opuštajuće vežbe su važan faktor na koji treba da se koncentrišete kako biste pripremili svoje telo za porođaj. Za svaki vid rekreacije prvo treba da se posavetujete sa ginekologom. Drugi način da se pripremite za porođaj je da sve pripremite pre porođaja za vas i bebu. Hormoni iz posteljice do sada su već aktivirali vaše dojke da proizvode mleko. Ako planirate da dojite, informišite se o dobrobiti dojenja na vas i vašu bebu.

Brekston Hiks kontrakcijekoje ste osetili poslednjih nedelja mogu pojačati intenzitet od 34. nedelje pa nadalje. To je jedan od dobrih znaka da se vaše telo priprema za porođaj.

Vaša beba

U 34. nedelji vaša beba se pomera prema karlici, što znači da ćete više nego do sada imati učestalo mokrenje, osećaćete mnogo više težinu bebe i dok hodate gegaćete se više. Nemate razloga za brigu, svi ovi simptomi prestaju nakon porođaja.

Vaša beba je sada teška oko 2200 grama i dugačka je oko 33 cm. Iako nije potpuno formirana, jetra vaše bebe je u stanju da prerađuje malu količinu otpada. Do sada beba će reagovati kao novorođenče, oči će joj biti otvorene kada je budna i zatvorena kada spava. Oštri nokti su se formirali na prstima, pa ćete verovatno morati da ih sečete nekoliko dana nakon rođenja.