35. nedelja trudnoće

Da li počinjete da razmišljate da je kraj trudnoće sada stvarno blizu kada ste došli do 35. nedelje? Iako ćete loše spavati ipak znajte da ste pregurali veći deo trudnoće i da vam je još samo jedna petina ostala.

Vaš život

Do 35. nedelje verovatno su se pogoršali problemi sa spavanjem, zbog sve većeg rasta stomaka, vaše brige za bebino zdravlje, brige kako ćete se snaći u ulozi roditelja i kako će proteći porođaj. Možda ćete jedva čekati da beba izađe i da se vi pitate odmah biste se porodili, ali budite strpljivi. Svaki dan koji vaša beba duže provede u vašem stomaku od neporcenljivog je značaja za vašu bebu, a samim tim i za vas. Imajte u vidu da imate još nešto više od mesec dana do porođaja.

Loša probava i gorušica vas mogu mučiti kako je beba sve veća i zauzima veći deo stomaka pritiskajući unutrašnje organe, creva i želudac. Jedite manje porcije, a češće i uzimajte dovoljno kalcijuma, proteina i gvožđa. Ove nedelje potrebno je da zakažete redovnu mesečnu kontrolu da bi vaš ginekolog proverio/la dilataciju grlić materice i da li je beba zauzela dobar položaj.

Vaša beba

U 35. nedelji vaša beba zauzima veći deo materice, a masne naslage se akumuliraju na rukama i nogama. Ako je beba dečak testisi su se spustili i potpuno formirali. Iako se čini da su svi organi prisutni već duže vreme, sada su u završnoj fazi koja vodi do osamostaljivanja kada beba dođe na ovaj svet. Još samo malo fali da se svi organi formiraju i kompletiraju svoj razvoj. Često ćete primetiti da se beba pomera dok se vi odmarate, jer vaši pokreti dok ste aktivni ljuljuškaju bebu i uspavljuju je. Vaša beba će nastaviti istim obrascem uspavljivanja kada se rodi, sve dok sama ne nauči da se uspava i da spava celu noć.