36. nedelja trudnoce

Čestitamo, sada ste još samo na mesec dana do kraja trudnoće. Opustite se, uplovljavate u bezbednu fazu za porođaj, pa ako se i desi pre vremena beba će moći samostalno da živi.

Vaš život

U 36. nedelji osetićete češće otoke i jako će vam biti teško da se namestite da spavate. Osećaćete se emotivnije i sklonije plaču, ali probajte da se odmarate da biste se pripremili na ono što vam predstoji.

U ovom periodu potrebno je da posećujete ginekologa jednom nedeljno. Većina beba se namesti u položaj za porođaj, glavom na dole, ali neke ostanu i u poprečnom položaju. Ovo ne treba sada da vas uznemirava, postoji mnogo načina kako da pomognete bebi da se okrene, a ako ni to ne pomogne, ginekolog će ručno pokušati.Ako ste počeli da osećate jake i redovne kontrakcije, velike su šanse da je beba na putu da izađe. Nema potrebe da se porođaj zaustavlja ili odlaže u ovom periodu trudnoće, pa se pobrinite da već sada spakujete torbu za porodilište.

Vaša beba

Od 36. nedelja pa nadalje beba će se glavom na dole namestiti u porođajni kanal i čekati svoje vreme da izađe.Većina kostiju vaše beba (osim mekih delova lobanje) su sada potpuno očvrsnuli, što znači da je beba spremna da se upozna sa vama. Od 36. nedelje pa nadalje beba će moći samostalno da živi ako se porođaj desi ranije. Ušli ste u bezbednu zonu.

Do 36. nedelje trudnoće, gastrointenstilni sistem vaše bebe je potpuno sazreo i spreman je za varenje. Takođe, beba će imati kosu i voskastu supstancu koja prekriva i štiti kožu vaše bebe poslednjih nekoliko meseci.