38. nedelja trudnoće

Sada ste u 38. nedelji trudnoće i stvarno imate još malo do porođaja.

Vaš život

U 38. nedelji možda ćete osetiti peckanje i brujanje u vagini i nogama. Nemojte se nervirati, ovo je normalno i uzrokovano je bebinim udarcima u nerve u donji deo karlice.

Ako se i dalje borite sa snom, probajte da se tokom dana odmarate što više možete i svaki momenata odmora iskoristite da odspavate malo. Najvažnije je da se odmarate dovoljno da biste skupili snage za porođaj. Do sada lažne kontrakcije – koje osećate u donjem delu stomaka, leđima i karlici – mogu biti veoma bolne. Ipak, prave kontrakcije koje ćete osetiti su još bolnije i počinju od gornjeg dela materice i nastavljaju se do donjeg dela stomaka i karlice.

Još jedna stvar na šta treba da obratite pažnju u 38. nedelji je kolostrum. Beličasto žuti iscedak iz vaših grudi. Vaše telo je spremno da hrani novorođenče u slučaju ako beba dođe ranije. Vaše mleko će imati dodatne proteine i antitela koji su spremni za osnovne potrebe novorođenčeta.

Vaš život

U crevima vaše bebe se akumulira dosta mekonijuma, prva stolica vaše bebe.U 38. nedelji beba je dostigla idealnu težinu za porođaj, a obim bebinog stomačića i glavice su skoro isti. I vaša beba kao i vi je nestrpljiva da izađe napolje, zato se strpite još malo jer je porođaj jako blizu.