39. nedelja trudnoće

Ako ste i dalje trudni, znajte da se možete poroditi svaki dan od sada.

Vaš život

U 39. nedelji ogroman pritisak materice na vašu bešiku uzrokuje često mokrenje. Probajte da se odmarate kako biste skupili svu snagu za porođaj. U školi za trudnice pokušajte da se upoznate sa svim što vas čeka da biste se psihički pripremili. Posebno obratite pažnju na tehnike disanja koje će vam puno pomoći kada nastupe kontrakcije.

Pripremite torbu za porodilište, kao i sve potrebne dokumente koje će u bolnici tražiti od vas. Objasnite svom partneru šta treba da vam nabavi, šta da odnese sa vama u porodilište i kako da dočeka vas i bebu. Ako se na nedeljnom pregledu kod ginekologa ustanovi da je grlić materice otvoren nekoliko centimetara, to znači da se vaše telo priprema za porođaj. Ipak, ne daje tačne indikacije kada će porođaj stvarno krenuti. Zato strpljivo sačekajte i obratite pažnju kada kontrakcije postanu sve učestalije i jače.

Vaša beba

Vaša beba ima sada potpuno ograničene pokrete jer je do sada zauzela sav prostor u materici. U 39. nedelji pluća su potpuno sazrela i većina lanugo dlačica (finih dlačica po koži) je nestalo. Beba je dobila svu potrebnu zalihu masnih naslaga, zato bilo da se porodite sutra ili sledeće nedelje – vaša beba će biti potpuno spremna da se suoči sa spoljnim svetom. Ako se beba rodi ove nedelje biće u stanju da podigne glavu i ramena, ako leži na stomaku i čak će moći da vam kaže kada je gladna ili kada joj nešto smeta.