40. nedelja trudnoće

Čestitamo – stigli ste do kraja ovog uzbudljivog putovanja.

Vaš život

U 40. nedelji vaš ginekolog će vam možda preporučiti indukciju, ako smatra da se trudnoća odužila. Međutim, imajte u vidu da je verovatni termin porođaja samo okviran prikaz kada bi trebalo da se desi. Samo ime govori da je određen termin verovatan termin, ali ne mora da znači da će biti tačan. Samo 4% žena se porodi na svoj verovatan termin porođaja, dok se ostale porode dve nedelje pre ili dve nedelje posle termina. Ali porođaj će doći, bili vi spremni ili ne. Ako vam je ovo prva beba očekujte kontrakcije koje će trajati 13 sati, ali ako je to vaše drugo dete kontrakcije mogu trajati 8 sati. Ipak sve ovo zavisi od žene do žene.

Kada nastupe prave kontrakcije moćićete da uporedite sa Brekston Hiks kontrakcijama koje se u intenzitetu bola ne mogu porediti sa pravim kontrakcijama. Prave kontrakcije su intenzivnije, bolnije i dolaze u talasima od tri ili četiri kontrakcije svakih 10 minuta. Svaka traje oko 60 sekundi.

Vaša beba

Vaša beba je verovatno jedna od 96% beba koje su spremne da izađu, glavom okrenuta na dole i duboko postavljena u dnu karlice. Do 40. nedelje imuni sistem vaše bebe je i dalje nezreo i vaša beba i dalje dobija antitela kroz posteljicu. Posle rođenja vaša beba će primati antitela iz vašeg mleka. Prosečna beba je teška 3,5 kg i dugačka 50 cm u 40. nedelji.