Četvrta nedelja trudnoće

4. nedelja trudnoće je stigla kao i moguće saznanje da u sebi nosite jedan nov život. Test za određivanje trudnoće se može uraditi u ovoj nedelji, tj. prvog dana ciklusa koji je izostao. Zato kupite test za određivanje trudnoće ili više njih čisto da biste bili sigurni.

Vaš život

Vaš organizam je sada potpuno svestan šta se dešava unutar materice.Test na trudnoću koji testira urin, meri nivo trudničkog hormona hCG-a.

Drugi simptomi trudnoće koje možete osetiti uključuju osećaj mučnine, česte promene raspoloženja, učesto mokrenje i osetljive ili otečene grudi. Ovo su samo mogući simptomi, pa se nemojte odmah uplašiti ako ih uopšte ne osetite. Mnoge žene prođu kroz prvi trimestar i ne osetivši ni jedan rani simptom trudnoće. Prvi trimestar trudnoće je najkritičniji za formiranje fetusa, zato je najbitnije da izbegavate opasne situacije, alkohol, duvanski dim i određene lekove i narkotike. Pređite na zdravu ishranu i rekreirajte se koliko vam ginekolog dozvoli. Nastavite sa uzimanjem trudničkih vitamina kao što su folna kiselina i gvožđe.

Vaša beba

Za vaš fetus ova 4. nedelja je nedelja organizacije. Ubrzan rast ćelija fetusa počinju da se međusobno organizuju. Ćelije se formiraju u tri sloja. Spoljašnji sloj će kasnije formirati kožu, oči, kosu, desni i pljuvačne žlezde. Srednji sloj označava početak stvaranja krvi i vaskularnog sistema, mišićnog tkiva, bubrega i bešike. Unutrašnji sloj ćelija počinje da organizuje ćelije koje će kasnije postati dušnik, bešika, prostata, ušni kanal, jetra i pankreas.