Osma nedelja trudnoće

Kako bude prolazila 8. nedelja, iznenadićete se kada budete shvatili da ste na petini puta kroz trudnoću. Iako će i dalje da vas muči jutarnja mučnina ili bilo kada u toku dana, uzbuđenje o novom životu će vas sigurno obuzeti, kao i vašeg partnera.

Vaš život

Možda ćete shvatiti da više ne možete ući u vaše omiljene pantalone ili ćete morati povremeno otkopčati gornje dugme. Nemojte se previše uznemiriti oko ovoga. Ne dobijate kilograme zato što ste se prejeli kolača! Vaša materica u ovoj nedelji dostiže veličinu pomorandže i struk se polako širi. Dojke mogu biti posebno teške i porašće bar za jedan broj više tokom trudnoće. I nije tako loše, zar ne?

Vaša beba

Kako poredimo veličinu materice sa pomoradžom, tako možemo porediti fetus koji je sada veličine zrna grožđa oko 11 mm. U ovoj nedelji će se stvoriti ili testisi ili jajnici i spontani pokreti mogu početi. Pojavljuju se laktovi i kosti postaju jače i čvršće, a prsti počinju da rastu, mada nije baš vreme da se izbroje do deset. Jetra izbacuje velike količine crvenih krvnih zrnaca i nastaviće to da radi sve dok se koštana srž ne formira i preuzme svoju osnovnu funkciju. Druga zanimljivost u pogledu razvoja je da se zubi formiraju u desnima.