Peta nedelja trudnoće

Stigli ste do pete nedelje trudnoće – jedna osmina puta na koji ste krenuli.

Vaš život

Ove nedelje, ako ste na kućnom testu za određivanje trudnoće ustanovili da ste trudni, treba da izaberete ginekologa koji će vam pratiti trudnoću i posetite ga. Prvi pregled kod ginekologa treba da se obavi između 5. i8. nedelje trudnoće kako bi ginekolog ustanovio gestacijsku starost, utvrdio vitalnost ploda, odredio verovatan termin porođaja i posavetovao vas o neophodnoj nezi.

Fizički, sada ćete bez sumnje osećati neke simptome trudnoće kao što su mučnina, povraćanje ili osetljivost grudi. Umor je jedan od glavnih simptoma u ovom periodu, zato se odmarajte svaki put kada za to imate vremena. Vaše telo prolazi kroz niz promena kako fizičkih, tako i emotivnih. Lagana rekreacija, odobrena od strane ginekologa, će vam pomoći da podignete nivo energije.

Vaša beba

Bebino srce je zvanično počelo da kuca! Ultrazvuk može da ustanovi otkucaje srca, ali će se otkucaji srca čuti za koju nedelju. Ultrazvuk će takođe, biti u stanju da razlikuje glavu od tela fetusa, iako je 1,5 – 2,5 mm veliki do sada. Svi glavni organi fetusa su postavljeni na svoje mesto, srce i krvni sudovi su formirali cirkulaciju.