Šesta nedelja trudnoće

6 nedelja je prošlo, još 34 nedelje do kraja... 6. nedelja je glavna nedelja u razvoju fetusa jer se mnogi novi organi i delovi tela formiraju.

Vaš život

I dalje, uz ogroman porast nivoa hormona, jutarnja mučnina je na vrhu liste stvari koje će vam jako smetati. Sam naziv nije baš najbolji za ovo stanje jer se mučnina može javiti u bilo koje doba dana, ali najčešće se javlja ujutru. Probajte da izbegavate stvari koje izazivaju mučnine, kao što su određeni mirisi i ukusi. Iako jutarnja mučnina nije izlečiva, ipak možete uraditi nekoliko stvari da bi pomogli sebi.

Druge promene u 6. nedelju uključuju promene na grudima. Grudi postaju osetljivije na dodir, mogu vas svrbeti, biti teške, a područje areola i bradavica postaju tamnije. Promene u vašem raspoloženju mogu postati uočljivije i češće. Udahnite duboko i probajte da shvatite da prolazite kroz važne i ogromne promene u životu, ali da se svet nije okrenuo protiv vas.

Vaša beba

Do kraja 6. nedelje veličina fetusa će biti između 4 mm i 6 mm. Srce počinje da se deli u komore i počeće kucati normalnim ritmom, dok se razvija grkljan sa unutrašnjim uhom. U ovoj nedelji pojaviće se gornji i donji pupoljci koji će se kasnije razviti u ekstremitete. Bebini glavni organi kao što su jetra i bubrezi počinju da se razvijaju. Kičmeni stub koji povezuje mozak i kičmenu moždinu takođe će se zatvoriti. Creva se stvaraju i postavljaju na svoje mesto, dok se ujedno formiraju bebine crte lica, kao što su nozdrve i mrežnjače. Uzbudljivo zar ne?