Bolovi i grčevi u stomaku nakon porođaja

Bolovi tj. grčevi koje osetite posle porođaja u donjem delu stomaka uzrokovani su kontrakcijama materice koja se smanjuje do veličine koju je imala pre trudnoće.

Grčevi i bolovi posle porođaja su obično blagi nakon prvog porđaja (ako niste od onih sretnica koje ove bolove uopšte i ne osete) i ne traju dugo. Međutim, mogu biti prilično neugodni, a obično su više izraženi nakon svakog sledećeg porođaja. Ovo se dešava zato što žene imaju jači mišićni tonus materice u prvoj trudnoći, pa kontracije prilikom vraćanja materice u prvobitan položaj su konstantne.

Grčevi će biti najintenzivniji tokom prva dva dana nakon porođaja, a od trećeg dana će polako početi da opadaju kako u intenzitetu tako i u trajanju spazma. Materici će trebati oko 6 nedelja da se vrati u prvobitan položaj, te su grčevi normalna pojava ovog perioda babinja.

Tokom samog čina dojenja grčevi se pojačavaju, jer se tada oslobađa hormon oksitocin koji izaziva kontrakcije izvodnih kanala mlečnih zlezda, ali i materice. Usled kontrakcije materice pojačaće se i oticanje lohija.

Šta biste trebali uraditi kada osetite bolove posle porođaja?
  • Češće mokrite, svakih sat vremena, čak i kada ne osećate potrebu. Puna bešika smeta materici da se vrati u svoj prvobitan položaj.
  • Nađite položaj koji vam odgovara, nekim ženama prija da leže na stomaku tokom kontrakcija i bolova;
  • Nežnim masiranjem stomaka olakšajte  bolove.

Uvek se posavetujte sa ginekologom pre nego što uzmete lekove protiv bolova. Ako su bolovi nepodnošljivi i ne smanjuju se po intenzitetu nakon tri dana obavezno pozovite ginekologa.