Kegelove vežbe

Jačanje mišića karličnog dna u prevenciji inkontinencije

Kao što sitnice čine život lepim, tako i zdravlje čine male promene koje bez ometanja dnevne rutine možemo da uvedemo u svakodnevicu. Jedna od revolucionarnih sitnica koje će bitno uticati na zdravlje jesu Kegelove vežbe, za koje nije potrebna nikakva oprema i koje se izvode uz vrlo malo truda i snage.

Te vežbe nazvane su po ginekologu Arnoldu Kegelu, koji je u svojoj ordinaciji pedesetih godina 20. veka često slušao jadikovke pacijentkinja koje su nakon porođaja imale česte probleme sa kontrolom mokrenja, sa seksualnim odnosima zbog oslabljenog mišićnog tonusa, kao i sa spadanjem (descensus) i ispadanjem (prolaps) materice, mokraćne bešike i rektuma kod žena u zrelijim godinama. Nakon svojih istraživanja inkontinencije, zaključio je da su pacijentkinje većinom imale slabe mišiće vagine, tzv. musculus pubococcygeus, ili kraće, PC. Da bi im pomogao, razvio je sistem vežbi jačanja tih mišića.

Mišići dna karlice imaju oblik broja osam, kao da su kružno obmotani oko vaginalnog i mokraćnog otvora napred i analnog pozadi. Mišići karlice rade kao celina. Kegelove vežbe, ili vežbe mišića donjeg dela karlice, jačaju dva kružna stezna mišića (sfinktera) koja kontrolišu prolaz urina i stezanje vagine. Te vežbe uključuju povlačenje i uvlačenje mišića.

Jačanje tih mišića omogućuje povratak tonusa mišićima vagine nakon porođaja, zadržavanje mokraće kod starijih žena, ali i povećavanje seksualnog uživanja budući da se Kegelovim vežbama poboljšava prokrvljenost genitalnog područja, a time i delovanje seksualnog uzbuđenja. Razvijanje snažnog pubokoksigealnog mišića povećava dotok krvi u karlicu, a time i otpornost na infekcije urinarnog trakta.

Pre vežbanja važno je otkriti, odnosno osetiti, gde se nalaze ti mišići i kako ih pokrenuti Kegelovim vežbama. Najlakše ćete ih otkriti već pri prvom sledećem mokrenju. Probajte da prekinete mlaz mokraće. U tome će vam pomoći upravo mišići dna karlice koji se stežu tokom izvođenja vežbi. Važno je aktivirati prave mišiće, jer Kegelove vežbe nisu efikasne ako se mišići stomaka, bokova ili zadnjice stežu istovremeno sa stiskanjem područja vagine.

Vežbajte svakodnevno
  • Postoji nekoliko varijacija Kegelovih vežbi, ali za blagotvoran uticaj biće dovoljno svakodnevno izvoditi one najjednostavnije. Stisnite mišiće vagine i zadržite ih tako tri sekunde. Opustite se. Ponovite.
  • Ispravnost vežbi proverite tako što ćete u vaginu staviti dva prsta, malo raširiti i stisnuti njene mišiće.
  • Ako osetite da se mišići oko prstiju stežu, vežba je pravilno izvedena. Da bi ste bili sigurni da ne stežete stomačne mišiće, stavite drugu ruku na donji deo stomaka, koji bi trebalo da bude mekan i opušten. Postupno treba povećavati zadržavanje stisnutog mišića dok se ne izbroji do 10. Trebalo bi da izvodite pet setova vežbi tri puta na dan. Drugu vežbu izvodite tako što ćete stisnuti i opustiti PC mišiće što brže možete.
  • Kao i kod svih treninga za jačanje mišića, i kod Kegelovih vežbi na rezultate treba čekati strpljivo.
  • Promene na bolje uočićete od šest do osam nedelja nakon svakodnevnog vežbanja. Što pravilnije i učestalije izvodite vežbe, imaćete više koristi od njih. Redovnom vežbanju doprineće to što baš niko oko vas neće primetiti da izvodite Kegelove vežbe. Neka vas poruka na frižideru sa crtežom koji će samo u vašoj glavi simbolizovati Kegela podseća da vežbe izvodite svakodnevno, dok kuvate, spremate, odmarate, vozite auto...