Seks posle trudnoće

Vođenje ljubavi posle porđaja verovatno vam je poslednja stvar o kojoj razmišljate. Ali, kako ste navikli na život bez bebe, imaćete mnogo pitanja u vezi sa seksom posle trudnoće. Evo šta treba da znate o tome.

Uživaćete u seksu posle trudnoće, u to budite sigurni, ali seks će sada zahtevati od vas planiranje i vreme. Problemi kao što su bolovi, krvarenje, umor, dojenje i raspoloženje mogu značajno uticati na užitak u seksu posle porođaja. Ipak, ova stavka u životu vas neće zaobići i vrlo brzo ćete se vratiti u formu i svojim uživanjem sa partnerom, a ako ne želite da ostanete ponovo trudni, bar neko vreme, nemojte se osloniti na dojenje kao jedan oblik nesigurne kontracepcije, već se posavetujte sa ginekologom koju metodu kontracepcije treba da koristite.

Bilo da ste se porodili vaginalno ili carskim rezom, vašem telu je potrebno neko vreme da se oporavi. Bol i vaginalni iscedak će posle nekog vremena prestati.

Većina lekara preporučuje da sačekate sa seksom 3 do 6 nedelja nakon porođaja jer:
  • Grliću materice je potrebno vreme da zaraste;
  • Vaginalnom iscetku, takođe, treba vremena da prestane;
  • Rezovima, epiziotomiji, poderotinama na vagini potrebno je vreme da zacele.

Zapamtite da svaka žena ima različite postporođajne fizičke probleme sa kojima treba da se izbori. Kada vam ginekolog kaže da ste spremni za seksualne odnose, odluka je na vama.

Ostavite vreme da se emotivno naviknete

Mala beba u kući menja vam potpuno život i životne navike. Nije iznenađujuće što vam seks nakon porođaja nije glavna preokupacija. Glavni razlog tome je nedostatak energije posle trudnoće – nije neuobičajeno da se osećate umorno nedelje, čak i meseci nakon porođaja.

Takođe, promene u nivou hormona utiču na postporođajno raspoloženje. Normalno je da osećate tugu, strahove, da vas sve iritira, ali ovakva osećanja bi trebala da nestanu posle nekoliko nedelja. Za mnogo ozbiljniju tugu i depresiju trebali biste potražiti pomoć lekara.

Čak iako nađete vreme i skupite energije, promene u nivou hormona mogu otkloniti želju za vođenjem ljubavi. Zato ne brinite, ako niste emotivno i fizički spremne za seks posle trudnoće, dajte sebi vremena i pričajte sa svojim partnerom o osećanjima koja vas prate.

Dojenje i seks posle trudnoće

Dojenje je još jedan “problem” koji može uticati na vođenje ljubavi posle porođaja. Dojenje snižava nivo estrogena, koji može pojačati vaginalnu suvoću i učiniti seks posle porođaja bolnijim i neprijatnijim. Mnogim ženama mleko curi iz dojki, a to je još jedan razlog koji utiče na vas da se opustite i uživate u seksu.

Saveti za bolji seks posle porođaja

Kada vam ginekolog odobri seksualne odnose, a vi i vaš partner spremni ste da uživate, pročitajte nekoliko naših saveta koji vam mogu pomoći u tome:
  • Poradite na intimi. Vođenje ljubavi nije jedini izbor seksualne intime. Radite na komunikaciji, provodite vreme zajedno sa partnerom i potražite zajedno druge načine kojima ćete izraziti svoja osećanja pre nego što se bacite na seks.
  • Koristite lubrikante ako su vam potrebni. U početku je normalna određena nelagodnost u vagini. Zbog suvoće i promene u vaginalnoj anatomiji možda je  potrebno da neko vreme koristite određene lubrikante.
  • Kegelove vežbe. Mišićima koji okružuju vaginu je verovatno potrebna pomoć da se vrate u svoje prvobitno stanje. Zatražite instrukcije od ginekologa za Kegelove vežbe.
  • Vreme. Planirajte intimu kada se dobro osećate, kada ste odmorni i kada znate da vas neće ometati. Ovo može biti rano ujutru ili tokom popodnevnog spavanja vaše bebe.
  • Vodite brigu o sebi. Uspostavljanje normalne rutine koju ste ranije imali zahteva od vas zdravu ishranu, redovne vežbe, mnogo tečnosti i odmora koliko god je potrebno.

To što ste postali nov roditelj daje vam ogromnu odgovornost i crpi iz vas mnogo energije. Potrebno je vreme vašem telu i osećanjima da se srede i oporave od trudnoće i porođaja. Potrebno je da imate razumna očekivanja. Uz strpljenje i planiranje, vođenje ljubavi posle porođaja i trudnoće može ponovo biti intimno i prijatno iskustvo.