Ultrazvuk u trudnoći

Prenatalni ultrazvučni test koristi visoko frekventne zvučne talase, nečujne za ljudsko uho, koji se prenose kroz abdomen uz pomoć uređaja zvanog transduktor. Sa ultrazvučnim pregledom, eho koji se stvara odbijanjem ultrazvučnih talasa o fetus, kompjuterski se konvertuje u sliku vaše bebe.

Ultrazvuk se može koristiti tokom trudnoće da bi pokazao sliku bebe, plodovu vodu, posteljicu i jajnike. Glavne anatomske abnormalnosti i urođeni defekti se mogu ustanoviti ultrazvukom.

Mnoge ultrazvučne procedure se obavljaju lokalno, odnosno na površini kože, koristeći gel kao provodni medijum koji daje na kvalitetu slike. Međutim, transvaginalni ultrazvuk je opcija koja se koristi kod male trudnoće i izvodi se ubacivanjem cevaste sonde u vaginalni kanal. Ovaj metod proizvodi mnogo kvalitetniju sliku, ali nije čest postupak u kasnijoj trudnoći. Koristi se u ranoj trudnoći da bi se bolje videli materica, jajnici, fetus i uočili problemi, ako postoje. Takođe se koristi u ranoj trudnoći da bi se izračunala dužina trudnoće, tj. gestacijska starost.

U kasnijoj trudnoći ultrazvuk se koristi za procenu opasnosti od prevremenog porođaja, merenjem dužine cerviksa vaginalnom sondom i ponekad zbog analize fetalnog mozga.

Da li je ultrazvuk bezbedan?

Studije i iskustvo su pokazali da ultrazvuk nije štetan ni po majku ni po bebu. Ne postoje štetne kontraindikacije po bebu. U suštini, ultrazvuk koji se koristi za dijagnostiku nije štetan, samo se ograničavaju dopler merenja u vremenskom trajanju i gestacijskoj starosti.

Kada se radi ultrazvuk u trudnoći?

Ultrazvuk se radi na svim ženama i to:
 • U prvom trimestru: od 6. do 8. nedelje da bi se utvrdila intrauterina trudnoća, gestacijska starost, kao i  vitalnost ploda na osnovu otkucaja srca fetusa. Od 11. do 14. gestacijske nedelje prvi specijalistički, detaljan ultrazvučni pregled koji se radi u cilju genetskog skrininga, merenje ultrazvučnih markera i utvrđivanje uredne morfologije fetusa (pošto su svi organski sistemi formirani).
 • U drugom trimestru: U periodu od 16. do 18. gestacijske nedelje ultrazvučnim pregledom potvrđuje se urednost morfologije fetusa po organima. Drugi specijalistički detaljan ultrazvuk između 22. i 24. gestacijske nedelje u cilju konačne analize svih organskih sistema, potvrde uredne morfologije i isključivanja fetalnih anomalija.
 • U trećem trimestru: U 28, 32.  i 36. gestacijskoj nedelji kontroliše se ultrazvučno rast fetusa, kontroliše se količine plodove vode, pupčanik, položaj bebe i prati se stanje bebe Doppler merenjem. Od 36. do 40. nedelje ultrazvuk se radi na svake dve nedelje radi kontrole dobrog stanja bebe i trudnoće.
 • Ako želite da saznate pol bebe on se obično može utvrditi već od 12. nedelje trudnoće u 98% slučajeva. Imajte na umu da ultrazvuk nije nepogrešiva metoda utvrđivanja pola vašeg deteta, postoji šansa da se ultrazvučne slike pogrešno protumače.
Ultrazvuk se u ranoj trudnoći obavlja da bi se:
 • Utvrdila trudnoća u materici i time isključila vanmaterična trudnoća;
 • Utvrdila vitalnost fetusa otkucajima fetusnog srca;
 • Ustanovilo prisustvo jednog ili više fetusa;
 • Odredila gestacijska starost i utvrdio verovatan termin porođaja.
Kasnije u trudnoći, ultrazvuk se radi da bi se:
 • Ustanovili otkucaji srca fetusa;
 • Uočio položaj posteljice i odredio u odnosu na grlić materice;
 • Odredila količina plodove vode oko bebe;
 • Odredio položaj bebe;
 • Odredila predpostavljena težina ploda;
 • Merenje dužine grlića materice u cilju prevencije prevremenog porođaja.

Šta je 3-D i 4-D ultrazvuk?

Sada su vam dostupni noviji ultrazvučni aparati koji pokazuju 3D sliku fetusa. Slika ovog ultrazvuka je slična pravoj fotografiji i ovakav pregled može biti koristan u otkrivanju urođenih defekata. Slika koja prikazuje i pokrete naziva se 4D ultrazvuk.