Boginje u trudnoći

Male boginje su retko oboljenje u trudnoći s’ obzirom da se trudnice još u detinjstvu najčešće vakcinišu.

Otpornost odnosno imunitet godinama slabi pa se ponekad dodaje dodatna - buster doza vakcine, a nakon serološke provere imuniteta IgG antitelima.

Vakcinacija trudnica je zabranjena a u slučaju planiranja trudnoće i primanja vakcine, potrebno je da protekne vremenski period od najmanje 3 meseca do trudnoće kao i kod drugih vakcinacija živom vakcinom.

Tokom trudnoće, trudnica može proveriti stanje imunološkog odgovora IgG antitelima iz krvi i u slučaju potrebe primiti zaštitu gama globulinima. Istu zaštitu prima i novorođenče ako je majka obolela nekoliko dana pre ili posle porođaja.

Male boginje se prenose, najčešće, kapljičnim putem i izrazito su kontagiozne. Pojavu malih boginja u trudnoći razmatramo višestruko u odnosu na komplikacije koje utiču na trudnicu, na fetus i novorođenče.

Ako virus kod vakcinisane trudnice i dopre u organizam, odmah će biti uništen antitelima koja se aktiviraju, i samim tim štite kako majku tako i bebu od zaraze.

Ako trudnica oboli od malih boginja u zavisnosti od perioda kada je infekcija nastupila i starosti trudnoće, mogu nastati komplikacije u trudnoći, kao što su: spontani pobačaj, zastoj u rastu ploda, prevremeni porođaj i eventualne anomalije ploda.

Najznačajnije komplikacije se mogu desiti ako do infekcije dođe nekoliko dana pre i nekoliko dana posle porođaja kada novorođenče može oboleti od konatalnih malih boginja.

A  osnovni vid prevencije od obolenja izazvanih virusa morbila jeste aktivna imunizacija.