Notice: wpdb::prepare was called incorrectly. The query does not contain the correct number of placeholders (2) for the number of arguments passed (3). Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 4.8.3.) in /home/klinikaperinatal/public_html/wp-includes/functions.php on line 4201
Klinika Perinatal

Jutarnja mučnina i povraćanje

Iritiran stomak je jedan od najčešćih uzroka nelagodnosti koji prati trudnoću. Mučnina je rezultat hormonalnih promena i najčešće se javlja u početku trudnoće, tačnije u prvom trimestru i sa njegovim završetkom u većini slučajeva i mučnina prestaje, kada se i vaš organizam navikava na povećanje proizvodnje hormona.

Mučnina se može pojaviti u bilo koje doba dana, iako se pogrešno naziva jutarnjom mučninom jer je tada najgora zbog praznog stomaka.

Preporuke ginekologa:

  • Ako je mučnina jutarnji problem, još dok ste u krevetu pojedite suve krekere ili žitarice, tost ili suvi keks. Ili pre odlaska u krevet jedite visoko proteinsku hranu kao što je posno meso ili sir (proteinu treba više vremena da se svari).
  • Jedite manje porcije, ali više puta tokom dana, na svaka 2 do 3 sata. Žvaćite polako i potpuno svu hranu koja vam je u ustima.
  • Pijte manje količine vode tokom dana. Izbegavajte da popijete odjednom veću količinu tečnosti. Probajte sa hladnim, bistrim sokovima ili prirodno ceđenim.
  • Izbegavajte začinjenu, prženu, masnu i ljutu hranu.
  • Ako vam smetaju jaki mirisi, jedite hladnu hranu ili hranu na sobnoj temperaturi i izbegavajte mirise i način kuvanja koji proizvode teške mirise, a koji vam smetaju.
  • Razgovarajte sa ginekologom o dodatnim vitaminima koje treba da uzimate.
  • Ako je povraćanje konstantno, obratite se ginekologu da biste sprečili dehidrataciju.