Gestacijski dijabetes

Šta je gestacijski dijabetes?

Ako je nivo šećera jako visok tokom trudnoće, onda imate gestacijski ili trudnički dijabetes. Obično se sve vrati u normalu kada se beba rodi.

Visok nivo šećera u krvi može izazivati probleme kako vama tako i bebi. Bebe obično imaju veću porođajnu težinu kada majka ima gestacijski dijabetes, što može uzrokovati problem tokom porođaja. Takođe, vaša beba se može roditi sa nižim nivoom šećera u krvi. Ali, uz lečenje, većina žena koje imaju gestacijski dijabetes mogu kontrolisati nivo šećera i održati trudnoću zdravom.

Žene koje su imale gestacijski dijabetes verovatnije je da će u kasnijem period života razviti tip 2 dijabetesa. Ipak, možete ublažiti dijabetes načinom života, tako što ćete održavati idealnu težinu, hraniti se zdravo i biti fizički aktivni.

Šta uzrokuje gestacijski dijabetes?

Pankreas proizvodi hormon insulin. Insulin pomaže vašem organizmu da pravilno koristi i skladišti šećer iz hrane. Ovaj balans održava nivo šećera u krvi u pravilnom rasponu. Tokom trudnoće, placenta stvara hormone koji otežavaju insulinu posao. Ovo se naziva insulinska rezistencija.

Trudnice mogu dobiti dijabetes kada pankreas ne može da proizvede dovoljno insulina da bi održao nivo šećera u krvi u normalnom rasponu.

Koji su simptomi?

Gestacijski dijabetes nema simptome i zato se na redovnim pregledima tokom trudnoće proverava između ostalog i nivo šećera u krvi. Važno je da se testirate jer visok nivo šećera u krvi može izazvati probleme kako vam tako i bebi.

Trudnoća uzrokuje češće mokrenje i stalan osećaj gladi. Ako imate ove simptome, koji su jedan od simptome dijabetesa, ne mora da znači da imate trudnički dijabetes. Razgovarajte sa vašim ginekologom.

Kako se dijabetes tretira i leči?

Neke žene sa gestacijskim dijabetesom mogu kontrolisati nivo šećera u krvi pravilnom i zdravom ishranom, redovnom i laganom fizičkom aktivnošću. Ovaj zdrav način života može sprečiti pojavu gestacijskog dijabetesa u kasnijim trudnoćama i razvijanje dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Gestacijski dijabetes morate redovno kontrolisati kod vašeg ginekologa, a po potrebi i kućnim testovima. Ako je potrebno uz pravilnu ishranu, a po savetu endokrinologa, dobijaćete injekcije insulina da biste uspeli da kontrolišete nivo šećera u krvi.