Kako se ponašati u trudnoći?

Trudnoća je normalno stanje organizma tj. drugo fiziološko stanje. Tokom trudnoće dešava se niz promena u telu žene: telesne, psihosocijalne i emocionalne, većinom su posledica hormona.

Najčešće promene su:

Većina nabrojanih simptoma ne ugrožava niti ženu niti njenu bebu.

Rad tokom trudnoće

Fizički zahtevan rad kao i dugo stajanje povezano je sa prevremenim porođajem, povišenim pritiskom tokom trudnoće, te manjim detetom za gestacijsku dob.

Zadatak ginekologa koji vodi vašu trudnoću je i da proceni profesiju kojom se bavite, a radi procene rizika od ekspozicije štetnim dejstvima na radnom mestu.

Ishrana tokom trudnoće

Tokom trudnoće ishrana treba da bude raznolika, sa dosta voća, povrća, hrane bogate skrobom: hleb, pasta, pirinač, krompir, proteina sadržanih u nemasnom mesu, ribi, pasulju, sočivu, sa dosta vlakana koja se nalaze u integralnom hlebu, voću i povrću. Takođe je važno da redovno unosite mlečne proizvode: mleko, jogurt, sir.

Hrana rizična po trudnicu i bebu:

 • Zreo sir sa buđi, kao što su Camembert, Brie i plavi sir;
 • Pašteta (uključujući i paštetu od povrća), jetra i njene prerađevine;
 • Nekuvana ili delimično kuvana gotova jela;
 • Sirove školjke, riba kao što je morski pas, sabljarka zbog sadržaja metil-žive;
 • Nekuvano ili dimljeno meso – salame, kobasice.

Ograničiti konzumaciju:

 • Tunjevina –2 konzerve srednje veličine ili jedan odrezak sveže tunjevine nedeljno;
 • Kafein – 300mg/dan (kafa, čaj, Coca-cola).

Vitamini i minerali

 • Folna kiselina – trudnice i žene koje planiraju trudnoću trebaju unositi 400 mikrograma folne kiseline na dan do 12 nedelje trudnoće, a radi boljeg razvoja nervnog sistema bebe.
 • Gvožđe – dodatak gvožđa tokom trudnoće nema neželjenih efekata na bebu, ali ima izražena neprijatna neželjena dejstva po majku (mučnina, zatvor). Tek po dobijanu laboratorijske potvrde o deficitu gvožđa opravdano je uključiti preparate gvožđa u lečenje trudnice.
 • Vitamin A – dnevni unos vitamina A iznad 700 mikrograma može biti teratogen – supstanca koja može dovesti do razvoja deformiteta deteta. Efekat je najizraženiji tokom prvog trimestra. Izbegavati konzumaciju jetre i produkata od jetre zbog visokog sadržaja vitamina A.
 • Vitamin D – adekvatan unos vitamina D bitan je kako za majčino tako i za bebino zdravlje. Na količinu vitamina D u ishrani trebaju posebno obratiti pažnju vegeterijanci, jer je smanjen unos vitamina D kroz namirnice kao što su riba, jaja, meso, margarin, žitarice.  Ipak, glavni izvor vitamina D, preko 90%, je sunčanje. Dnevno izlaganje suncu u periodu proleće-jesen u trajanju od 10 - 15 min dovoljno je za proizvodnju potrebne količine vitamina D.

Infekcije koje se prenose hranom

 • Listerioza je infekcija kojoj su podložnije trudnice. Glavni izvor infekcije je zaraženo nepasterizovano mleko, pašteta, sir sa plesni, kontaminirana zemlja, izmet domaćih i divljih životinja. Simptomi podsećaju na gripu. Načini sprečavanja infekcije: konzumacija isključivo pasterizovanog ili UHT mleka, izbegavanje konzumacije prezrelih sireva kao što su Camembert, Brie, plavi sir (nema opasnosti od tvrdog sira tipa Chedar, sitnog sira, sirnih namaza), paštete bilo kakve vrste (čak i od povrća), sirova ili nekuvana gotova jela.
 • Salmoneloza: izvor zaraze su meso, jaja i mleko zaražene životinje. Infekcija ne prelazi na fetus, ali izazivajući ozbiljnu dijareju i povraćanje majke ugrožava i dete. Načini sprečavanja infekcije:izbegavanje sirovih/nepotpuno termički obrađenih jaja ili jela koja ih  mogu sadržati (npr. majonez), izbegavanje sirovog/delimično kuvanog mesa, naročito živine.

Korišćenje lekova

Malo je lekova za koje je potvrđena sigurna upotreba tokom trudnoće. Upotreba lekova tokom trudnoće treba biti smanjena  na minimum, a primenjivati isključivo dobro poznate i testirane lekove prema uputstvu lekara.

Korišćenje lekova koji se ne prodaju na recept

Činjenica da ovi lekovi u sebi ne sadrže veštačke hemijske supstance ne znači da su automatski sigurne za upotrebu u toku trudnoće. Ograničiti korišćenje parafarmacije na najmanje moguće.

Komplementarno lečenje

Malo metoda komplementarnog lečenje (akupunktura, homeopatija…) dokazano je da su bezbedne u trudnoći. Pre odluke da se podvrgnete alternativnom lečenju posavetujte se sa vašim ginekologom.

Vežbanje tokom trudnoće

U odsustvu medicinskih i obstetričkih komplikacija, započinjanje/nastavak umerenog vežbanja tokom trudnoće nije povezano sa nekim neželjenim dejstvom.

Seksualni odnosi tokom trudnoće

Odnosi tokom trudnoće nisu povezani sa neželjenim ishodom trudnoće.

Alkohol tokom trudnoće

Trudnice kao i žene koje žele da ostane u drugom stanju trebaju izbegavati alkohol tokom prva tri meseca trudnoće, jer konzumiranje alkohola povećava rizik od spontanog pobačaja.

Opijanje tokom trudnoće, tj. konzumacija više od 6 jedinica alkohola od jednom uzrokuje loš neurološki razvoj deteta u kasnijem životu. Učestalo i obilno konzumiranja alkohola razvija fetalni alkoholni sindrom, kongenitalne abnormalnosti, određene karakteristike lica, loše ponašanje i loše intelektualne razultate.

Pušenje u trudnoći

Pušenje u trudnoći povezano je sa:

 • sindrom iznenadne smrtnosti novorođenčeta;
 • poremećaji posteljice – odvajanje placente, placenta praevia;
 • poremećaji razvoja trudnoće – ektopična trudnoća, pobačaj;
 • poremećaji porođaja – prevremeno pucanje ovojnica, prevremeni porođaj;
 • poremećaji ploda – mala porođajna težina, rascep usne i  nepca deteta.

Putovanje avionom

Dugo putovanje avionom povezano je sa povećanim rizikom od venske tromboze, pre svega zbog dugog sedenja. Nošenjem kompresivnih čarapa tokom leta smanjuje se rizik od venske tromboze. Druge preventivne mere su: izometričke vežbe listova, šetnje, rehidratacija, smanjenje unosa diuretika (kafa, gazirana pića).

Putovanje automobilom

Tokom putovanja važno je koristiti pojas, čak i tokom trudnoće. Vezivati pojas sa tri tačke tako da je horizontalna traka pojasa (donja) što niže moguće ispod stomaka, a gornja dijagonalno iznad stomaka. a između grudi.