Seks tokom trudnoće

Da li je seks bezbedan tokom trudnoće? Da li su ograničene određene poze? Šta ako jednostavno nisam raspoložena za seks? Nađite odgovore na sva pitanja koja vas muče.

Budući očevi određene poze tokom seksa izbegavaju jer smatraju da štete bebi. Buduće mame se mogu osećati krivom je nemaju želju za seksom tokom trudnoće, a sramota ih je da sa tim porazgovaraju sa svojim ginekologom.

Istina je da je većina strahova i strepnji u vezi sa seksom tokom trudnoće nepotrebna. Mnogi parovi nastavljaju nesmetano da upražnjavaju seksualne odnose, a mnogi osvežavaju svoju seksualnu vezu tokom trudnoće. Ključna stvar je dobra komunikacija između vas i vašeg partnera i naravno između vas i vašeg ginekologa.

Činjenice u vezi seksa tokom trudnoće

Dve najveće zablude o seksu tokom trudnoće su da seks nije bezbedan i da žene gube želju za seksom tokom trudnoće. Evo šta treba da znate:

  • Seks je posebno bezbedan tokom svih faza trudnoće. Ako ste imali pobačaj, međutim, vaš lekar će vas savetovati da izbegavate seksualne odnose tokom prva tri meseca.
  • Vaša beba je dobro zaštićena u materici i neće joj nauditi seksualna penetracija.
  • Iako mnoge žene imaju manje interesovanja za seks, želja za seksom se može značajno povećati tokom drugog trimestra.
  • Seks se može nastaviti u kasnijoj fazi trudnoće uz određena prilagođavanja i predostrožnost.

Ako ste u ranijim mesecima trudnoće osećali umor, možda ste izgubili skoro svu želju za seksom, ali ovo stanje je često samo privremeno. Kasnije u trudnoći, pojačan protok krvi u karličnom delu tela, povećane grudi i prestanak brige od neželjene trudnoće može u stvari povećati vašu želju za seksom.

U kasnijoj fazi trudnoće, grudi mogu biti osetljivije, orgazmi mogu biti duži i jači, a veličina stomaka će uticati na prilagođavanje poza u seksu. Pred kraj trudnoće neki parovi su prezauzeti predstojećim porođajom i pripremama za njega da retko imaju vremena za seks. U ovom periodu i češće zamaranje trudnica utiče na umor i nedostatak želje. Naravno, uvek treba da pratite instrukcije vašeg ginekologa o seksu tokom trudnoće, posebno ako imate rizičnu trudnoću, kada vam ginekolog preporučuje da ograničite seksualne aktivnosti.

Uživajte u seksu tokom trudnoće

Otvoreno razgovarajte sa partnerom o međusobnim potrebama. Koristite naš vodič kao početnu tačku, i za konverzaciju sa partnerom i sa lekarom da biste rešili svoju zabrinutost:

  • Praktikujte bezbedan seks.  Polno prenosive bolesti mogu se preneti na vašu bebu, pa koristite prikladne mere zaštite.
  • Očekujte uspone i padove u seksualnoj želji. Biće vremena kada ćete se osećati preumorno ili preosetljivo. Promene u nivou hormona uticaće na seksualnu želju na razne načine. Ovo je normalno i nema potrebe da se osećate krivim zbog toga.
  • Uzmite u obzir udobnost. Vaše grudi, a posebno bradavice, kao i sluzokoža vagine mogu biti preosetljive na dodir u kasnijim mesecima trudnoće. Korišćenje lubrikanata može uticati na bolju penetraciju i smanjivanje nelagodnosti.
  • Promenite poze tokom seksa. Promene u vašoj anatomiji mogu uticati na to da se morate prilagođavati tokom seksualnih odnosa, da bi vam bilo udobno. Probajte sa položajem kada vi ležite na leđima, ili na strani, kada ste vi odgore ili kada je vaš partner od nazad.
  • Morate znati kada da kažete ne seksu. Ako imate krvarenje iz vagine, pojačan sekret ili bol prilikom odnosa, odmah posetite ginekologa. Nemojte imati odnose ako imate kontrakcije ili ako vam je vodenjak puko.

Uvek se posavetujte sa lekarom ako imate pitanja vezana za seks i bezbednost, i uvek obavestite svog partnera šta vam prija, a šta ne. Biće vremena kada nećete imati energije ili želje za seksom dok ste trudni i to je normalno. Ne zaboravite da je ljubljenje, maženje, slanje izazovnih poruka, emailova, grljenje još jedan oblik zbližavanja sa partnerom i može zameniti seksualne odnose kada niste u mogućnosti da vodite ljubav.