Šta da očekujete u I trimestru

Bez obzira koliko se dobro pripremite za trudnoću, možda nećete biti u mogućnosti da ispratite sve promene u vašem organizmu koje donosi trudnoća. Tokom prvog trimestra (prva tri meseca posle vaše poslednje menstruacije), ove promene će pomoći vašoj bebi da se razvije i pripremi vaše telo da neguje bebu.

Saznanje šta sve možete očekivati može vam pomoći da se pripremite za naredni period koji vam predstoje i naučite razliku između simptoma koji su samo nelagodni i znaka koji ukazuju na mogući problem sa vašom trudnoćom.

Promene u vašem organizmu

Trudnoća je različita za svaku ženu. Neke žene odišu dobrim zdravljem i vitalnosti tokom prva tri meseca, druge se osećaju apsolutno mizerno. Navodimo vam neke od promena koje možete očekivati, šta one znače, šta možete uraditi da biste se oslobodile neugodnih simptoma i koji znaci su upozorenje da zovete lekara.

Krvarenje. Oko 25% trudnica osete neku vrstu krvarenja tokom prvog trimestra. U ranoj trudnoći, blago pulsiranje u predelu donjeg stomaka može biti znak da se oplođena jajna ćelija usadila u zid materice. Međutim, ako imate značajno krvarenje, grčeve ili oštre bolove u predelu stomaka, pozovite lekara. Ovo mogu biti znaci pobačaja ili vanmaterične trudnoće (trudnoći gde se oplođena jajna ćelija usadi van materice).

Osetljivost grudi. Bolne grudi jedan su od najranijih znaka trudnoće. Podstaknut je hormonskim promenama, koje pripremaju vaše mlečne žlezde da hrane bebu i verovatno će trajati tokom prvog trimestra. Nosite grudnjake većih dimenzija ili pamučne grudnjake koji neće iritirati bolne bradavice. Kasnije se možete vratiti na stari veš.

Konstipacija (zatvor). Tokom trudnoće, mišići koji kontrakcijama normalno pomeraju hranu kroz creva usporavaju njihov rad zbog visokog nivoa hormona progesterona. Dodajte tome povećan unos gvožđa koji dobijate kroz vitamine i rezultat je neugodna konstipacija i gasovi zbog kojih ćete se osećati naduto tokom cele trudnoće. Povećajte unos vlakana i pijte dosta tečnosti da biste ove simptome ublažili. Fizička aktivnost je takođe neophodna. Ako vas zatvor jako muči, razgovarajte sa lekarom da vam preporuči laksative koji će vam pomoći.

Vaginalni sekret. Normalno je da vidite mlečno beli iscedak (nazvan leukorea) u ranoj trudnoći. Možete nositi dnevne uloške sa kojima ćete se osećati sigurnije, ali ne koristite tampone jer mogu uneti bakterije u vaginu. Ako je iscedak gust, zelen ili žućkast, oseti se ili imate dosta prozirnog iscetka obavezno se obratite lekaru.

Umor. Vaš organizam radi veoma naporno da bi omogućilo bebi da raste i razvija se, a sve to vas može umoriti više nego uobičajene obaveze. Spavajte i odmarajte se kada god imate za to mogućnosti tokom dana. Obavezno unosite dovoljno gvožđa (premalo gvožđa u organizmu može voditi do anemije, koja uzrokuje dodatan umor).

Žudnja ili averzija za hranom. Iako možda niste gladni i ne želite činiju čipsa ili sladoleda, kako stari stereotipi kažu, vaši ukusi se mogu promenuti tokom trudnoće. Više od 60% trudnica iskusi žudnju za određenim namirnicama i više od polovine ima averziju prema hrani. Prepuštanje žudnji s vremena na vreme je u redu, ako se generalno hranite zdravo.  Ako imate žudnju za stvarima koje nisu hrana, glinom, prašinom, zemljom, a koje mogu biti štetne za vas i za vašu bebu, obratite se lekaru.

Često mokrenje. Vaša beba je još jako mala, ali vaša materica raste i pritiska bešiku. Kao rezultat toga, osećaćete se kao da konstantno idete u toalet. Nemojte prestati sa unosom tečnosti, to vašem organizmu treba, ali smanjite kofein (koji stimuliše bešiku), posebno pre spavanja. Kada priroda pozove, odgovorite što pre. Ne zadržavajte mokraću.

Gorušica. Tokom trudnoće, vaš organizam proizvodi više hormona progesterona, koji opušta mišiće, uključujući i prsten mišića u vašem donjem jednjaku koji normalno zadržava hranu i kiselinu u želucu. Ova opuštenost mišića može voditi do refluksa kiseline, zvanog kao gorušica. Da biste izbegli gorušicu, jedite često i manje obroke tokom dana. Nemojte leći odmah nakon jela i izbegavajte začinjenu, ljutu i kiselu hranu kao što je citrusno voće. Povisite jastuk dok spavate.

Promene raspoloženje. Pojačan umor i promena hormona mogu vas posebno emotivno poremetiti uzrokujući česte promene raspoloženja. U redu je da plačete, ali ako se osećate obeshrabreno, probajte da nađete “rame za plakanje”, tj. nekog ako će vas u svemu razumeti. Ako to nije vaš partner, onda se obratite prijatelju ili porodici.

Jutarnja mučnina. Mučnina je jedan od najuniverzalnijih siptoma trudnoće koji pogađa 85% trudnica. Rezultat je hormonalnih promena u organizmu i može trajati tokom celog prvog trimestra. Za neke trudnice, mučnina je nepodnošljiva, dok druge mogu početi jutro bez povraćanja. Mučnina je obično najgora ujutru. Da biste smirili mučnine, probajte da jedete manje i blaže, ili visoko proteinske užine (krekeri, komadići mesa ili sira) i pijuckajte vodu, prirodno ceđene sokove ili čaj od đumbira. Izbegavajte svu hranu koja vam izaziva povraćanje. Mučnina i povraćanje samo po sebi nije razlog za brigu, ali ako su uporni ili česti mogu uticati na unos hranljivih namirnica koje su potrebne bebi, zato se obratite lekaru, ako ne možete prestati sa povraćanjem ili ne možete u stomaku zadržati hranu.

Porast težine. Trudnoća je jedan od nekoliko perioda u životu žene kada se gojenje smatra korisnim. Tokom prvog trimestra, trebali biste se ugojiti 1,5 kg do 3 kg. Vaš lekar će vam preporučiti da prilagodite porast težine, tj. da ga povećate ili smanjite ako ste premršavi ili gojazni. Iako nosite bebu, nemojte doslovno prihvatiti reči da treba jesti za dvoje. Vama je potrebno samo 150 kalorija više tokom dana u prvom trimestru. Unesite ove kalorije na zdrav način, tako što ćete u vašoj ishrani povećati unos voća i povrća, mleka, integralnog hleba i posnog mesa.

Simtomi upozorenja

Bilo koji od ovih simptoma mogu biti znak da nešto nije u redu sa vašom trudnoćom. Obavezno se obratite lekaru ako osetite sledeće simptome:

  • Jake bolove u stomaku;
  • Značajno krvarenje;
  • Jaku vrtoglavicu;
  • Ubrzan porast težine (više od 3 kg mesečno) ili premali porast kilograma (manje od 1 kg mesečno do kraja prvog trimestra).