Utvrđivanje trudnoće

Sigurno ste se više puta zapitale: izostala mi je menstruacija, da li sam trudna? Ili možda: stalno mi je muka, da nisam trudna? Nadamo se da će kad pročitate ovaj članak te Vaše nedoumice biti razrešene.

Najpouzdaniji simptom trudnoće je izostanak redovne menstruacije. Ako Vam je izostala menstruacija, a pre ste mogli navijati sat po njenoj redovnosti, velika je verovatnoća da ste u drugom stanju.

Treba naglasiti da izmenjeno menstrualno krvarenje u periodu očekivane menstruacije, kao što je oskudna sukrvica ili oskudno krvarenje tamnom krvlju, može biti posledica implantacije embriona i budi sumnju na moguću trudnoću, ali i neki od hormonskih poremećaja te ako su ovakve promene kod vas učestale savetujemo Vam da se obratite Vašem ginekologu radi otkrivanja uzroka.

Prateći simptomi kao što su mučnina, povraćanje, pospanost, pojačan apetit i dobijanje na težini mogu a ne moraju biti prisutni na početku trudnoće. Samo postojanje ovih siptoma mogu pobuditi sumnju ali nikako nisu dovoljni za potvrđivanje trudnoće.

Dakle najsigurniji odgovor na pitanje "Da li sam trudna?", jeste dokazivanje postojanja hormona trudnoće. Kućni testovi za trudnoću, koji identifikuju prisustvo metabolita ovog hormona u mokraći, veoma su senzitivni već pri niskim koncentracijama ovih hormona u urinu tj. pozitvni su prve nedelje posle izostanka menstruacije. Ako želimo i ranije odgovor na ovo pitanje tada se preporučuje vađenje krvi već 2 nedelje posle pretpostavljenog perioda oplodnje jajne ćelije, tj. u vreme očekivane menstruacije.

Mesto ultrazvučnog pregleda u potvrđivanju trudnoće je 1 nedelje od izostaka menstruacije. Tek tada je trudnoća dovoljno velika, iako milimetarska, da bi bila vidljiva na ultrazvuku. U zavisnosti od starosti trudnoće različite strukture su vidljive pa se u početku vidi samo gestacijskii mešak, potom i eho embriona, a zatim i srčana radnja ploda.

Nadamo se da Vam je ovaj tekst pomogao i da se uskoro vidimo u našoj Poliklinici da bi smo zajedno ispratili rast Vašeg deteta.