7 načina kako brže da ostanete trudni

Želite da zatrudnite baš sada. Naravno, hoćete da rešite ovaj zadatak kao što ste do sada sve radne zadatke i kućne obaveze ili bilo šta što se nalazilo na vašoj listi obaveza. Sada kada ste spremni da osnujete porodicu, čekanje vam verovatno nije opcija.

Međutim, realnost obično nije na našoj strani. Ovo je možda prvi put kada žena nema kontrolu nad situacijom i to zna da obeshrabri. Ipak, postoje neke stvari koje možete uraditi ili ne da biste povećali vaše šanse da zatrudnite.

1.   Obavite ginekološke preglede.

Pre nego što zvanično krenete u “pravljenje” bebe, idite kod ginekologa. Posavetujte se sa ginekologom u vezi sa prenatalnim vitaminima koji sadrže folnu kiselinu, a koja će smanjiti rizik od oštećenja kičmene moždine. Uzimajte vitamine pre trudnoće. Ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, trebali biste ih ili izlečiti ili ih držati pod kontrolom kako biste imali normalnu trudnoću.

2.   Upoznajte svoj mesečni ciklus.

Ključna stvar je seksualna edukacija. Žene bi trebale da potpuno razumeju mesečni ciklus i da spoznaju ponašanje njihovog organizma kako bi lakše ostale trudne. Ovulacija je najbolje vreme da ostanete trudni. Svest o simptomima ovulacije koji uključuju promene u cervikalnoj sluzi (iscedak je vodenkast i sluzav), može vam mnogo pomoći. Drugi znaci ovulacije uključuju jednostrani blagi bol u predelu stomaka. Tada je znak da se bacite na seks. Predviđanje ovulacije takođe može biti od koristi da se pretpostavi najbolje vreme za začeće.

Prvi dan vaše menstruacije je početak i računa se kao prvi dan. Žene kojima ciklus dolazi na 28. dan ovuliraju 14. dana od prvog dana ciklusa, ali mnoge žene imaju kraće i duže cikluse, pa vam proširivanje mreže datuma može biti od koristi.

Korišćenje kontraceptivnih pilula može pomutiti računanje. Mnoge žene provode polovinu svog života trudeći se da ne ostanu trudne koristeći kontraceptivne pilule ili neke druge kontraceptivne metode. Ali, da li je u redu da odmah nakon prestanka korišćenja pilula pokušavate da ostanete trudni?

Nekada se mislilo da je potrebno sačekati sa pokušavanjem da zatrudnite neko određeno vreme posle prestanka sa kontraceptivnim pilulama, ali sada to više nije tako. Možete početi sa začećem odmah nakon što prestanete unositi pilule. Jedini problem, u ovom slučaju, može biti to što će vam pilule poremetiti vremenski period između ciklusa pa će biti teže računati kada nastupa ovulacija. Zbog toga mnoge žene više vole da naprave pauzu sa uzimanjem pilula da bi mogle lakše i sigurnije pratiti ovulaciju.

3.   Ne brinite o najboljem položaju za začeće.

Možete naići na pregršt mitova u vezi sa tim koji je najbolji položaj u seksu da biste lakše zatrudneli. Ali, to su samo mitovi. Ne postoji naučni dokaz koji kaže da je misionarski položaj bolji od položaja kada je žena od gore u procesu pravljenja bebe. Izuzetno retko, ženski grlić materice  je u neobičnom položaju gde određeni položaji mogu napraviti značajnu promenu.

Određeni položaji koji prkose gravitaciji, kao što su sedenje ili stajanje, mogu obeshrabriti spermatozoide da se popnu gore tokom polnog odnosa. To je stvar gravitacije i ako želite da zatrudnite ne želite sigurno da sve seme izađe pre nego što su sprematozoidi obavili svoj posao. Ipak, vođenje ljubavi u misionarskom položaju, kada je čovek na ženi, može najbolje omogućiti spermatozoidima da se upuste u vaginu.

4.   Lezite posle polnog odnosa.

Možda ste ranije već čuli ovo da treba ležati u krevetu sa nogama podignutim u vazduhu odmah nakon polnog odnosa da biste povećali šansu da zatrudnite. Ova tvrdnja u potpunosti nije tačna. Dobar je savet da ležite 10 do 15 minuta nakon odnosa, ali ne morate dižati noge u vis. Vaša karlica, gde se odvija proces začeća, ne pomera se, ako vi podignete noge. Nemojte ići u toalet tokom tog vremena. Ako čekate 10 do 15 minuta, spermatozoidi koji putuju u grlić materice će biti tamo i posle tog vremena.

5.   Nemojte preterivati sa seksualnim odnosima.

Konstantno vođenje ljubavi čak i u periodu ovulacije neće nužno povećati šanse za začećem. Previše seksa može biti odlična ideja, ali muška sperma se “razređuje” čestim ejakuliranjem. Generalno, vođenje ljubavi svako drugi dan u vremenu kada ovulirate će povećati šanse da zatrudnite. Spermatozoidi mogu živeti 72 sata posle ejakuliranja u vagini. Ako vi i vaš partner volite da često vodite ljubav možete odneti spermu na analizu posle češćih ejakulacija. Ovi testovi će vam pokazati da li je  kvalitet ili količina sperme osiromašena čestim ejakuliranjem. Ako su testovi svi u redu, onda budite slobodni i uživajte u vođenju ljubavi koliko god želite.

Govoreći iz ugla spermatozoida, nošenje uske i tesne odeće može negativno uticati na njih, kao i provođenje previše vremena u kadi ili džakuziju. Takođe i nošenje mobilnog telefona može uticati na efikasnost spermatozoida, a samim tim i na vašu šansu da zatrudinite. Poslednja istraživanja objavljena u časopisu “Fertility and Sterility” pokazala su da je  muškarcima, koji koriste hands-free uređaje za mobilne telefone i telefone konstantno drže u predelu testisa, značajno oštećen kvalitet sperme. A dok govorite partneru gde treba da drži mobilni telefon možda treba da mu iz ishrane isključite proizvode od soje ili ih bar značajno smanjite. Muškarci koji jedu puno namirnica od soje mogu smanjiti koncentraciju spermatozoida.

6.   Oslobodite se stresa kako god znate i umete.

Pokušavanje da zatrudnite može biti izuzetno stresno, a stres zasigurno može izbaciti iz koloseka ovulaciju. Takođe, može uzrokovati seksualnu disfunkciju kod muškarca i dodatno ih deprimirati. Dok preterana upotreba alkohola nije mudra kada želite bebu, ipak jedna čaša vina će vas opustiti i pomoći vam da seksualni odnos bude lepši. Krajnja granica je: korišćenje sve što vam može pomoći da se oslobodite stresa od zatrudnjivanja će vam pomoći da ostanete trudni. Naravno, nikako se ne upuštajte u korišćenje nedozvoljenih supstanci jer to neće pomoći ni vama niti bebi.

7.   Vodite zdrav život.

Vežbanje je odlična stvar, ali kada pokušavate da zatrudnite može biti previše dobro. Preterane vežbe mogu uzrokovati da ne ovulirate. Preterano vežbanje može zaustaviti hipofizu da prenese jajnicima naredbu da ovuliraju. Dok je ovo sve individualno za svaku ženu, ipak vežbanje svakodnevno u trajanju od 45 do 50 minuta može uzrokovati probleme kod većine žena.

To ne mora da znači da treba da prestanete da vežbate onog momenta kada rešite da ostanete trudni. Ako ste tvrdokorni rekreativni tip i dobijate menstrualni ciklus redovno, vaš režim rekreacije verovatno neće napraviti nikakve probleme. Ali, menstruacija nije prva stvar na koju treba da obratite pažnju ako vežbate previše. Prva stvar je da će vam drugi deo mesečnog ciklusa biti kraći. Trebali biste nakon 14 dana od ovulacije dobiti menstruaciju, ali prekomerne vežbe skraćuju ovaj period. Ovo će biti prva znak kada treba da usporite malo sa vežbama. Praćenje koliko dana nakon ovulacije dobijate mesečni ciklus pokazaće vam tačno kako vežbe utiču na vas.

Najbolji način da povećate šansu da zatrudnite, sa svim prednostima fizičkih aktivnosti je da uključite umerene vežbe, kao što je polučasovna brza šetnja tri puta nedeljno. Pazite na ishranu; dijete su mač sa dve oštrice za žene koje pokušavaju da ostanu trudne. Ako ste gojazni i izgubite na težini, imaćete možda redovan ciklus ili ako ga niste imali vratiće vam se, ali ako ste premršavi ne dobijate menstruaciju, morali biste se ugojiti da biste ostali trudni.

Prestanite sa pušenjem kako biste povećali šanse da ostanete trudni. Osim ostalih negativnih efekata nikotina i pušenja, ova loša navika takođe utiče na plodnost. Utiče na nivo estrogena i ovulaciju.

85% žena će ostati trudne u roku od godinu dana od početka aktivnog pokušavanja da ostanu trudne. Ako i posle godinu dana niste zatrudneli, obratite se lekaru da biste uradili sve pretrage vezane za plodnost. Za neke žene starije od 35 godina, lekari preporučuju da se kontrolišu nakon 6 meseci pokušavanja.