Prva poseta lekaru

Prvi test koji ćete uraditi je onaj koji budete uradili kod kuće da biste pretpostavili trudnoću. Kada saznate da ste trudni proći ćete kroz niz testova tokom trudnoće da biste obezbedili zdravu negu vama i bebi koju nosite.

Kućni test

Ako sumnjate da ste trudni, možete uzeti kućni test za određivanje trudnoće i uraditi ga ubrzo nakon izostanka ili “kašnjenja” menstrualnog ciklusa.

Trudnoća se meri nedeljama od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa. Postoji nekoliko metoda za određivanje verovatnog termina porođaja. Najčešći metod izračunavanja verovatnog termina porođaja je pomoću poslednjeg dana menstruacije.

Pregledi i testovi nakon utvrđivanja trudnoće

Kada saznate da ste trudni, zakažite pregled kod ginekologa. Prva poseta lekaru može biti korisna da bi se ustanovili mogući problemi koje ste imali u ranijim trudnoćama ili pre trudnoće.

Prava i adekvatna nega tokom trudnoće uključuje redovne kontrole i preglede kod vašeg ginekologa. Na svakom pregledu merićete težinu, krvni pritisak, veličinu stomaka, vadićete krv i daćete urin na analizu. Sve što vas brine u vezi sa trudnoćom pitajte lekara ili sestre i iskoristite vaše vreme na pravi način.

Tokom trudnoće u određenim periodima imaćete dodatne preglede i testove koji se moraju obaviti. Mada su neki od njih rutinski, neki se obavljaju samo ako ih zatražite, ili kada se problem pojavi ili imate veći rizik za dobijanje problema.

  • Vaša prva poseta lekaru uključuje ispitivanje o istoriji bolesti, fizički pregled i nalaz krvi i urina.
  • Pregledi tokom prvog trimestra uključuju ultrazvučni pregled, koji koristi reflektovane zvučne talase da bi kompjuterski napravili sliku fetusa i placente.
  • Pregledi tokom drugog trimestra uključuju ultrazvuk i elektronsko praćenje rada srca fetusa. Kasnije u drugom trimestru, trebali biste imati test opterećenja glukoze da bi se ustanovio mogući trudnički dijabetes, koji je česta pojava tokom trudnoće. Ako vam je krv Rh-negativna, možda ćete morati obaviti antibody screening test i primiti injekciju Rh imunoglobulina. Ovi testovi će pomoći vašim lekarima da ustanove određena oboljenja ili stanja pre nego što se simptomi pojave.
  • Pregledi tokom trećeg trimestra mogu uključivati ultrazvučne preglede.

Sve žene treba da se testiraju na HIV viruse da bi sprečile prenošenje infekciju na plod. Neki lekari možda neće naručiti ovaj test osim ako vi to ne zatražite.