Na letovanju

Putovanje

Putovanje avionom je za buduće majke jedno od najudobnijih ali i najbrži način putovanja. Tokom čitave trudnoće možete putovati bez problema uz konsultaciju sa vašim ginekologom, a u devetom mesecu proverite kakva pravila za trudnice imaju aviokompanije.

Sunčanje

U trudnoći se menja hormon melanin što uzrokuje tamnjenje kože, poznatije kao chloasma. Ono se najčešće ispoljava na bradavicama, stomaku i ponekad na licu. Budući da neke od ovih promena boje tena mogu ostati trajne, zato ne bi trebalo da se izlažete direktnom suncu. Ne brinite, vašoj bebi nije vrućina u stomaku, isto tako se ne smrzava kada je napolju hladno. Kao i ostalim ljudima, tako se ni trudnicama ne preporučuje predugo izlaganje na suncu. Na ove stvari posebno obratite pažnju: ne sunčajte se predugo jer možete dobiti sunčanicu, opekotine i oštećenja kože.

Kako da se osećate bezbedno i prijatno?

 • Ne idite na plažu između 10 i 16 sati
 • Ako ipak ne možete da odolite i u tom vremenu ostanete na plaži, nemojte ležati na suncu duže od pola sata, najbolje bi bilo da se odmarate u hladu
 • Koristite zaštitnu kremu za kožu sa visokim faktorom (50)
 • Ukoliko osetite mučninu, umor ili vrtoglavicu, obavezno se spakujte i idite da se odmorite u sobi
 • Nosite pamučnu garderobu svetle boje
 • Ne izlazite iz sobe bez šešira širokog oboda
 • Pijte dovoljno tečnosti, najbolje vode, i neka flašica uvek bude pored vas
 • Ako vam je pretoplo, pa izgubite apetit popijte voćni jogurt, ledeni frape, pojedite voće ili sezonsku salatu
 • Budite bosi kad god vam se ukaže prilika
 • Nosite flašicu sa rasprskivačem i redovno prskajte lice i telo sa vodom
 • Ako boravite u klimatizovanom prostoru, pre izlaska prilagodite organizam na razliku u temperaturi

Plivanje

Plivanje je veoma korisno u trudnoći. Ako nemate komplikovanu trudnoću  i ginekolog vam je dopustio, nema nikakvih prepreka da ovo leto ne zaplivate. Obratite samo pažnju da je voda prijatna, da postepeno ulazite u vodu i privikavate se na njenu temperaturu. Na nogama bi trebalo da imate obuću za vodu da se ne biste okliznuli i pali ili se uboli na staklo ili ježa.
U drugom i trećem trimestru  preporučuje se grudni stil plivanja jer jača prsne i leđne mišiće. U tom je razdoblju uopšteno potrebno izbegavati vežbanje, pa tako i plivanje, na leđima. Naime, materica svojom veličinom u tom položaju pritiska velike vene koje vode krv ka srcu što može dovesti do slabijeg snabdevanja kiseonikom i hranljivim materijama i bebinih i majčinih vitalnih organa.
Ukoliko ne idete na more, vrlo je važno da voda bude čista. Ukoliko se kupate na bazenu, rekama i jezerima, obratite pažnju na bolesti koje se prenose vodom. Ako udahnete, progutate ili uopšte dođete u dodir sa zaraženom vodom to može izazvati određene zdravstvene komplikacije. Najćešće su ešerihija koli, stomačni i entero virusi. U moru vam se ovo ne može desiti, a najopasnija mesta su bazeni, posebno oni gde dnevno “prođe” veliki broj kupača. Zato, posle svakog kupanja, obavezno na tuširanje, a poželjno je i da svaki put menjate kostim.