Porast težine tokom trudnoće

Dobijanje kilograma koji su u granicama normale tokom trudnoće hraneći se zdravo i balansirano dobar je znak da vaša beba dobija sve potrebne hranljive materije koje su joj neophodne za pravilan i zdrav rast i razvoj.

Nije potrebno da “jedete za dvoje” tokom trudnoće. Tačno je da vam treba mnogo više kalorija od nutritivno bogatih namirnica da biste pomogli bebi da raste, ali generalno je potrebno da konzumirate 100 do 300 kalorija više nego što ste ranije kada niste bili trudni.

Posavetujte se sa vašim ginekologom koji je optimalan porast težine koji treba da dobijete tokom trudnoće. Žena prosečne telesne mase pre trudnoće trebala bi dobiti od 11 do 13 kg. Žene koje imaju manje kilograma trebale bi dobiti od 12 do 18 kg, a žene sa prekomernom težinom treba da dobiju od 5 do 11 kg tokom trudnoće. Možda ćete morati da se ugojite ili da dobijete manje kilograma po savetima vašeg ginekologa.

U suštini, trebali biste dobiti 1 do 2 kg tokom prvog trimestra trudnoće i 400 g svake nedelje trudnoće. Ako očekujete blizance, trebalo bi da dobijete od 15 do 22 kg tokom trudnoće. To bi bilo oko 600 g nedeljno u proseku.

Gde odlazi višak kilograma dobijenih tokom trudnoće?

Beba 4 kg
Placenta 1 - 1,5 kg
Plodova voda 1 - 1,5 kg
Tkivo dojki 1 - 1,5 kg
Krv 2 kg
Skladišta masti za dojenje i porođaj 2,5 - 4,5 kg
Povećanje materice 1 - 2,5 kg
Ukupno 12,5 - 17,5 kg

Da li je bezbedno da izgubite kilograme tokom trudnoće?

U nekim slučajevima kada je žena gojazna, dobro je i bezbedno da izgubi kilograme tokom trudnoće, ali pod budnim okom ginekologa. Međutim, u većini slučajeva žene ne treba da se trude da izgube težinu tokom trudnoće.

Kako da dobijete pravu težinu tokom trudnoće?

Ako vam ginekologa preporuči da se više ugojite tokom trudnoće, evo nekoliko sugestija:
 • Jedite 5 do 6 malih, a čestih porcija svakog dana.
 • Držite pri ruci brze i jednostavne grickalice, ako što su orasi, lešnici, bademi, nemasni krekeri, suvo voće, jogurt ili sladoled.
 • Namažite puter od kikirikija na tost, krekere, kriške jabuke, banane ili struk celera. Jedna supena kašika putera od kikirikija će vam pružiti 100 kalorija i 7 g proteina.
 • Dodajte nemasno mleko u prahu u pire krompir, kajganu i vruće žitarice.
 • Začinite jela sa puterom, margarinom, kremastim sirom, kajmakom ili sirom.

Šta bi trebali da radite ako dobijete previše kilograma tokom trudnoće?

Ako se ugojite više nego što je preporučljivo tokom prvih meseci trudnoće, posavetujte se sa vašim ginekologom. U većini slučajeva nije preporučljivo da namerno gubite kilograme tokom trudnoće.

Obavezno jedite raznoliku hranu da biste uneli u organizam sve potrebne namirnice za vas i vašu bebu.

Evo nekoliko saveta kako da usporite porast težine:
 • Kada jedete u restoranima brze hrane, birajte namirnice sa manje masti kao što je kuvana piletina, sendviči sa pilećim filetima i paradajzom bez namaza, salatu sa dresingom koji je manje mastan, obične prženice od integralnog hleba ili kuvan krompir. Izbegavajte prženu u ulju hranu kao što je pomfrit, pohovan sir ili pohovanu piletinu.
 • Izbegavajte proizvode od punomasnog mleka. Potrebno vam je oko 4 šolje mlečnih proizvoda tokom dana. Međutim, koristeći mlečne proizvode sa 1% ili 2% mlečne masti značajno ćete smanjiti unos kalorija i masti. Takođe, birajte sir i jogurt bez masti ili sa malo masti.
 • Limitirajte slatka pića. Zaslađena pića kao što su sokovi, voćni punčevi, gazirana pića, limunade, ili sokovi u prašku koji se mešaju sa vodom, sadrže jako puno kalorija, a nimalo hranljivih i zdravih materija. Umesto toga pijte vodu ili mineralnu vodu da biste izbegli dodatne kalorije.
 • Ne solite previše hranu kada je kuvate. So vezuje vodu u vašem organizmu, a ona vam je neophodna.
 • Limitirajte slatkiše i slaniše sa puno kalorija. Kolačići, bombone, krofne, kolači, sirupi, med i čips daju vam jako puno kalorija bez imalo zdravih materija. Probajte da ne jedete ovakvu hranu. Umesto toga, zasladite se svežim voćem, pomešajte borovnice i jogurt sa minimalnim procentom mlečne masti ili birajte grickalice sa minimalnom količinom kalorija.
 • Izbegavajte masti koje goje. Masnoća uključujući obično ulje, margarin, puter, sosovi, majonez, kečap, pečenja, mast, pavlaka i krem. Probajte ove namirnice, ali sa manje procenta mlečne masti.
 • Pripremajte hranu sa metodama koje ne uključuju puno masti. Prženje hrane na ulju ili puteru će povećati kalorije i masti svakom jelu. Pečenje, kuvanje, grilovanje ili blanširanje su zdravije metode sa manje masti.
 • Vežbajte. Prilagođene vežbe, koje je preporučio vaš lekar, pomoćiće vam da sagorite kalorije. Šetnja ili plivanje su generalno zdrave, bezbedne i efektne  metode vežbanja tokom trudnoće. Ali, pre svakog vežbanja posavetujte se prvo sa vašim ginekologom.