Druga nedelja - četvrti mesec

Kako vaša beba raste.

Bebe jednostavno vole da se maze i da ih dodirujete. Činjenica je da one to i same pokušavaju – dodir je izuzetno važan u razvoju vaše bebe. Kontakt koža na kožu ne samo da pomaže vašoj povezanosti sa bebom, nego dodir pomaže bebi kad je ona uznemirena i umiruje kad je iritirana.

Podstičite bebina čula dodira dajući joj materijale i predmete raznih tekstura da dodiruje, kao što je krzno, filc i frotir. Beba će verovatno pokušati sve da stavi u usta, zato pažljivo birajte materijale i nemojte je ostaviti samu sa tim.

Vaš život: Pomirite se sa vašim telom posle porođaja.

Rođenje deteta je promena u životu, ali i u vašem telu: Kukovi i struk vam mogu biti (ne)znatno širi, i vaš stomak će biti mekši nego ranije. Telu dajte vremena koliko je trebalo i bebi da naraste - devet meseci. Neke žene i pored tog vremena jednostavno ne mogu da se vrate na kilažu pre trudnoće. Dokle god je težina u granicama normale, svaki višak kilograma je uredu.

Ako dojite, onda nije preporučljivo da odete na visoko restriktivne dijete. Umesto da mislite na brzo skidanje kilograma dijetom ili vežbama sa kojima je ne moguće živeti ostatak života, mislite više na ono šta jedete i kako jedete. Ovde navodimo par saveta:

Jedite manje porcije i žvaćite sporije i duže. Videćete da ćete ovim načinom žvakanja i jela nalaziti da ste siti sa manje hrane nego ranije. Stanite kad se prvi put osećate sitom.
Pijte vode. Nosite stalno sa sobom bočice sa vodom. Ne samo što je dobro da održavate hidrataciju tela, ako dojite, unošenje tečnosti takođe puni vaš stomak i smanjuje stomačne tegobe. Čajevi, kafa bez kofeina i vitaminska voda su takođe preporučljivi.
Jedite više “dobre” kalorije umesto “loših”. Nemojte napustiti svest o zdravoj ishrani ako ste je stekli u trudnoći.
Užinajte pametno. Držite nisko kalorične namirnice oko sebe, kao što su voće i nedokuvano povrće.
Počnite da vežbate. Zapamtite da treba početi polako. Ako ste imali u trudnoći lagane vežbe, brzo se vratite na njih.