Centar za regulaciju telesne težine i poremećaje ishrane

Potreba za formiranjem ovakvog centra proizašla je iz spoznaje da Srbija poslednje dve decenije prati svetski trend povećanja telesne mase, sa sve većim brojem ekstremno gojaznih osoba sa komplikacijama gojaznosti, a sa druge strane i svetski trend ekstremno mršavih osoba sa poremećajima ishrane.

Gojaznost značajno povećava rizik od dijabetesa, bolesti koštano zglobnog sistema, steriliteta ali i životno ugrožavajućih oboljenja kao što su infarkt srca, moždani udar, zloćudni tumori organa za varenje, dojki, materice i iznenadne srčane smrti.

Ekstremna mršavost rezultat je poremećaja ishrane, faktori koji do toga dovode su mnogobrojni, od kulture do biologije, sa posebnim naznakama na porodične, socijalne, kognitivne, lične i druge faktore.

Ovakva tendencija povećanja broja osoba sa prekomernom težinom ili visokim stepenom mršavosti, zahteva multidisciplinarni pristup i timski rad, Perinatal je s ‘toga organizovao tim stručnjaka različitih specijalnosti koji svako u svom domenu, doprinosi kvalitetnoj dijagnostici i lečenju.

Stručni tim Centra čine:

  • Internista-Endokrinolog
  • Nutricionista
  • Psiholog