Povećana starosna granica za žene koje ulaze u proces biomedicinski potpomognute oplodnje, sa 40 na 42 godine

Dobra vest za sve one koji prirodnim putem ne mogu da postanu roditelji, država je podigla starosnu granicu za žene koje ulaze u proces vantelesne oplodnje.

Vest da je država odlučila da podigne starosnu granicu za žene koje ulaze u postupak vantelesne oplodnje, pozdravljaju i lekari, ali i udruženja koja se zalažu da u Srbiji bude više beba.

Prof. dr Aleksandar Stefanović iz Republičke komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju navodi da je starosna granica pomerena na 42 godine. "Dobili smo zvanično i odluku i novim pravilnikom o obimu i sadržaju kojim se predviđaju prava iz obaveznog osiguranja koji je stupio na snagu pre nekoliko dana. Predviđena su tri pokušaja a starosna granica se pomerila na 42 godine, tako da to su veoma lepe vesti za mnoge parove", objašnjava Stefanović.

Pretpostavlja se da u Srbiji više od 200.000 parova ima problem sa sterilitetom a, iz raznih razloga, mnogi odlažu roditeljstvo. Struka savetuje da ako posle godinu dana redovnih odnosa ne dođe do začeća, parovi potraže pomoć lekara. Kažu da i posle 40-te ne treba gubiti nadu.

Prošle godine, o trošku države omogućeno je 4.616 pokušaja lečenja neplodnosti vantelesnom oplodnjom. U 2.074 slučaja bebe su ili rođene ili su na putu. Za ovu godinu Fond za zdravstveno osiguranje potpisao je ugovore i sa 11 privatnih ustanova u kojima parovi mogu to da urade o trošku države, a vantelesna oplodnja se obavlja i u pet državnih klinika.

Kao što smo vas već obavestili, Perinatal je potpisao ugovor o vantelesnoj oplodnji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, kojim će postupak vantelesne oplodnje biti moguć uz uput lekarske komisije! Osigurana lica Republičkog fonda, tj. svi parovi koji ispunjavaju uslove za postupak vantelesne oplodnje, nakon propisane procedure i lekarske komisije, moći će da se opredele za lečenje u Perinatalu o trošku države i u 2017. godini.