Svetski dan borbe protiv HIV-a

Danas, 1. decembra različitim programima u Novom Sadu biće obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a.

Veliki broj manifestacija, tribina, predavanja i testiranja biće danas upriličeno širom Novog Sada.

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata će od 10 do 12 časova biti upriličena javna manifestacija. U holu Zavoda će za pultovima stajati saradnici i lekari koji će deliti prezervative i savete posetiocima. Istovremeno će se na četvrtom spratu u konferencijskoj Sali održati tribina.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata je jedina institucija koja u saradnji sa Studentskim centrom organizuje i noćno testiranje na HIV za sve mlade do 30 godina u četvrtak, 1. decembra, od 20 do 22 časa u Zavodu, i u petak, od 20 do 22 časa u studentskom domu "Živojin Ćulum".

Savetovalište za mlade Doma zdravlja "Novi Sad" u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Udruženjem "Crvena linija", gimnazijom "Jovan Jovanović Zmaj", Srednjom muzičkom školom "Isidor Bajić" i Domom učenika srednjih škola "Brankovo kolo" obeležiće Svetski dan brobe protiv HIV-a održavanjem predavanja na ovu temu.  Tribine će biti održane u gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj", sa početkom 12 časova i 30 minuta i u Domu učenika srednjih škola "Brankovo kolo", sa početkom u 19 časova i 30 minuta.

 Više od 1.100 građana Srbije ne zna da ima HIV!

Srbija bi do kraja ove godine mogla da se približi prošlogodišnjem rekordu od 178 novih slučajeva HIV infekcije, pa i da ga dostigne, s obzirom na to da su samo u prvoj polovini godine zvanično potvrđena 74 nova slučaja, a najviše HIV pozitivnih registruje se u novembru i decembru.

Preliminarne rezultate Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštiće danas, posle Evropske nedelje testiranja na HIV, tokom koje je od 18. do 25. novembra, dobrovoljno, besplatno i anonimno testiranje organizovano u 26 gradova, od Subotice do Vranja.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da skoro polovina zaraženih HIV virusom širom sveta ne znaju da su inficirani. Prema najnovijim podacima, u Evropi je 2015. registrovano 153.407 novih slučajeva HIV pozitivnih osoba, što je više nego 2014, a porast su uzrokovali slučajevi u Rusiji i migranti koji su se zarazili posle dolaska u Evropu.

U Srbiji se procenjuje da bar 1.100 osoba živi sa HIV a da to ne zna. Taj broj treba dodati na zvanično registrovanih 3.389 zaraženih, od kada je 1985. registrovan prvi slučaj infekcije. U međuvremenu su od AIDS kod nas preminule 1.194 osobe. Srbija, ipak, i dalje ima nisku stopu učestalosti HIV.