Notice: wpdb::prepare was called incorrectly. The query does not contain the correct number of placeholders (2) for the number of arguments passed (3). Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 4.8.3.) in /home/klinikaperinatal/public_html/wp-includes/functions.php on line 5312
Klinika Perinatal

Svetski dan borbe protiv HIV-a

Danas, 1. decembra različitim programima u Novom Sadu biće obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a.

Veliki broj manifestacija, tribina, predavanja i testiranja biće danas upriličeno širom Novog Sada.

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata će od 10 do 12 časova biti upriličena javna manifestacija. U holu Zavoda će za pultovima stajati saradnici i lekari koji će deliti prezervative i savete posetiocima. Istovremeno će se na četvrtom spratu u konferencijskoj Sali održati tribina.

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata je jedina institucija koja u saradnji sa Studentskim centrom organizuje i noćno testiranje na HIV za sve mlade do 30 godina u četvrtak, 1. decembra, od 20 do 22 časa u Zavodu, i u petak, od 20 do 22 časa u studentskom domu "Živojin Ćulum".

Savetovalište za mlade Doma zdravlja "Novi Sad" u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Udruženjem "Crvena linija", gimnazijom "Jovan Jovanović Zmaj", Srednjom muzičkom školom "Isidor Bajić" i Domom učenika srednjih škola "Brankovo kolo" obeležiće Svetski dan brobe protiv HIV-a održavanjem predavanja na ovu temu.  Tribine će biti održane u gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj", sa početkom 12 časova i 30 minuta i u Domu učenika srednjih škola "Brankovo kolo", sa početkom u 19 časova i 30 minuta.

 Više od 1.100 građana Srbije ne zna da ima HIV!

Srbija bi do kraja ove godine mogla da se približi prošlogodišnjem rekordu od 178 novih slučajeva HIV infekcije, pa i da ga dostigne, s obzirom na to da su samo u prvoj polovini godine zvanično potvrđena 74 nova slučaja, a najviše HIV pozitivnih registruje se u novembru i decembru.

Preliminarne rezultate Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštiće danas, posle Evropske nedelje testiranja na HIV, tokom koje je od 18. do 25. novembra, dobrovoljno, besplatno i anonimno testiranje organizovano u 26 gradova, od Subotice do Vranja.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da skoro polovina zaraženih HIV virusom širom sveta ne znaju da su inficirani. Prema najnovijim podacima, u Evropi je 2015. registrovano 153.407 novih slučajeva HIV pozitivnih osoba, što je više nego 2014, a porast su uzrokovali slučajevi u Rusiji i migranti koji su se zarazili posle dolaska u Evropu.

U Srbiji se procenjuje da bar 1.100 osoba živi sa HIV a da to ne zna. Taj broj treba dodati na zvanično registrovanih 3.389 zaraženih, od kada je 1985. registrovan prvi slučaj infekcije. U međuvremenu su od AIDS kod nas preminule 1.194 osobe. Srbija, ipak, i dalje ima nisku stopu učestalosti HIV.