Prepreke fizičkoj aktivnosti

Kompjuterske igrice, internet, televizija i DVD su najveće prepreke za dete da se fizički aktivira.

Ako date detetu da bira između fizičke aktivnosti i da vreme provede uz igrice, televiziju, DVD, kompjuter ili mobilni telefon, verovatnije je da će izabrati multimedijalnu zabavu. Najveći problem kod multimedijalne zabave je taj što deca duže vreme sede, što znači da nisu dovoljno fizički aktivni.

Koliko je dovoljno vremena provedenog uz multimedije?

Multimedijalna zabava može biti navika koja se od najranijeg uzrasta formira.

Zdrave porodične navike uključuju dnevna ograničenja ovakve zabave:
  • Deca ispod dve godine ne bi trebala uopšte da provode vreme pored televizora.
  • Deca u uzrastu od 2 do 5 godina ne bi trebalo da više od jednog sata provedu uz televizijske programe, kompjutera itd.
  • Deca iznad 5 godina ne bi trebalo više od dva sata da se zabavljaju multimedijalnom zabavom.

Gledanje više od dva sata televizijskog programa je povezano sa visokim krvnim pritiskom, pušenjem, visokim holesterolom i u kasnijem životu gojaznošću, kao i manjkom opšte kondicije.

Deca ostavljena samoj sebi, da se zabavljaju međusobno, nastoje da budu više aktivna – a obično su roditelji ti koji ograničavaju aktivnosti. Pokušajte da motivišete decu da budu aktivni – napolju, ako je moguće, umesto gledanja televizije.

Druge prepreke za fizičke aktivnosti

Kolica, dečija sedišta i mali prostori za igru mogu mnogo ograničiti detetove pokrete i sprečiti ih da budu aktivni. Današnji roditelji više brinu o opasnostima na ulici i deca se manje igraju sa decom iz komšiluka u kvartu. Ovo je potpuno opravdano i razumljivo, ali onda fizičku aktivnost koju bi dobili uz društvo iz kvarta zamenite nekim drugim aktivnostima.

Previše gužve na ulici može biti još jedna prepreka dadsete dođe peške kući iz škole, pa ih roditelji voze autom. Previše obaveza stvara roditeljima poteškoću da nađu vremena za decu i njihovu fizičku aktivnost.

Napravite fizičku aktivnost kao deo porodičnog života. Čak i neki kućni poslovi mogu decu aktivirati. Pokušajte da vikendima, ako ste slobodni, napravite izlete u prirodu gde ćete najviše šetati.