Mesečni razvoj dece - 15 mesec

Kako vaše dete raste

Vaše dete će sada savladavati nove veštine - od mahanja pa-pa do pijenja iz čaše ili šolje. Ali jednu stvar vaše dete neće uspeti da savlada do ovog vremena, a to su maniri za stolom. I to je sasvim uredu. Suviše je rano za vaše dete da razume načine ponašanja. Jedenje obroka je iskustvo koje se uči, i u ovom procesu učenja pretenduje da stvara veliki nered. Postavite veliku prostirku ispod visoke stolice za hranjenje i stavite dete da sedi slobodno; pustite ga da uči da koristi kašiku na svoj način, da proverava teksturu jaja, i da saznaje šta se dešava sa graškom kad ga baci dole.Poželjno je da i dete sedi i jede za stolom sa drugim ukućanima, kada god je to moguće.Tako će brže usvojiti manire, jer prosto će podražavati ono što drugi rade.

Kako se vaš život menja

Možda ćete pustiti vaše dete da sa hranom radi šta hoće, jer verovatno nećete imati dovoljno sreće da ga sprečite u tome. Zašto? U ovom uzrastu, stvari koje vi kažete nemaju neku posebnu privlačnost za vaše dete (naravno kad su reči sprečavanja ili negodovanja u vezi igranja sa hranom), pa se vi primirite sa osmehom na licu, i osigurajte vaš dom od neželjenih posledica, što po vaše dete ono i za vaš stan. Zaključavajte delove stana gde ne biste želeli da vaš mali rasturač iventariše, zaključajte fijoke, lomljive i dragocene stvari držite van domašaja dece; na taj način vaše dete će biti sigurno a i vi malo možete da se opustite.

Savet pedijatrijskog tima Klinike Perinatal:

Samostalna ishrana dece je iskustvo koje se uči i u tom procesu pretenduje da stvara veliki nered. Postavite veliku prostirku ispod stolice za hranjenje i stavite dete da sedi slobodno. Pustite ga da uči da koristi pribor ili prstiće na svoj način, da proverava teksturu i da saznaje šta se dešava sa graškom kad ga baci dole. Poželjno je da dete sedi i jede za stolom sa drugim ukućanima, kada god je to moguće. Tako će brže usvojiti manire, zato što će podražavati ono što drugi rade.