Mesečni razvoj dece - 16 mesec

Kako vaše dete raste

Vaše dete sve više raste u ovom uzrastu, šeta, priča po malo, verovatno će moći i kašikom ne baš najbolje da se služi. Svaku igru prihvata, pokazuje delove tela kad ih vi imenujete, stavlja kutije u veću i vadi ih i svakim danom uči sve više o svetu oko sebe. Jedna stvar koju će još naučiti je da je on/ona posebna jedinka i da ima svoje zahteve i želje. Kako ćete znati da li je vaše dete shvatilo ovaj princip? Promatrajte ga kad stoji ispred ogledala; ako prepoznaje sebe, a ne pokušava da dotakne drugu bebu u ogledalu, onda je vaše dete shvatilo da je posebna jedinka.

Kako se vaš život menja

Način na koji vaše dete stupa u interakciju sa svetom oko sebe u mnogome će vam reći o njegovom temperamentu- kako reaguje na različite siruacije, ljude, mesta i stvari. Na primer, neka deca su fleksibilna i adaptiraju se brzo na promene, nekima treba mnogo predvidljiviji raspored. Možete promeniti detetovo okruženje da biste mu pomogli da uspe. Dete se oslanja na vas da mu vi pružite sigurnost. Poštujući detetove potrebe, možete mu pomoći da razvije svoje potencijale do maksimuma.

Savet pedijatrijskog tima Klinike Perinatal:

Ukoliko je vaše dete u kolektivu i često odsustvuje, posavetujte se sa vašim pedijatrom o promeni jelovnika koji bi pomogao u razvijanju imuniteta ili primeni određenih vitaminskih ili probiotskih preparata kao i o dinamici boravka deteta u kolektivu koji često da dobre rezultate.