Mesečni razvoj dece - 18 mesec

Kako vaše dete raste

Sada će vaše dete postati mnogo razumljivije jer će upirući prstiće moći da kombinuje još dve reči. I detetova nezavisnost koja se razvija pokazaće se na više načina: Možda će biti u stanju da skinu svoje čarape sami ili pelene (kompletno skidanje će doći kasnije, a slaganje odeće još kasnije) i moći će da opere svoje zube (za 'pranje zuba' u ovom uzrastu više znači žvakanje četkice u njihovim ustima, tako da će i dalje dete trebati vašu pomoć).

Ako 'ne' nije do sada postala omiljena reč, sada će vaše dete početi da je koristi sa dozom 'osvete'. Postepeno vaše dete prelazi na jedno spavanje dnevno, što ovaj prelazni period čini vrlo težkim kako za vas tako i za vaše dete.

Kako se vaš život menja

Mala deca su poznata kao probirači što se jela tiče, pa poštedite sebe ponekad tako što ćete pojednostaviti pripremu obroka. Ipak probajte da detetu ponudite prilično dobru mešavinu namirnica u svakom obroku. Ako dajete detetu raznovrsne zdrave opcije, velike su šanse da će time dobijati sve potrebne nutritivne sastojke koje im trebaju. To znači da dan počinje sa povrćem, a završava sa žitaricama ili obrnuto. Ukoliko naiđete na probleme sa odbijanjem pojedinih namirnica u ovom uzrastu, vreme je da posetite pedijatra i dobijete jelovnik po tipu personalnog, kao i u vreme odojčeta - ovo je period velikih promena i mnogo aktivnosti.

Savet pedijatrijskog tima Klinike Perinatal:

Ukoliko naiđete na probleme sa odbijanjem pojedinih namirnica u ovom uzrastu, vreme je da posetite pedijatra i dobijete jelovnik po tipu personalnog. Ovo je period velikih promena i mnogo aktivnosti.