Mesečni razvoj dece - 19 mesec

Kako vaše dete raste

Možda ćete primetiti iznenadan porast u fizičkom razvoju deteta. Vaše dete je sada sigurno na nogama. Voli da se penje svugde gde može i može da šutne loptu, ako se dobro usredsredi. Može takođe da zapamti objekat posle vašeg sklanjanja iz detetovog vidika. Razvijajte ovu novu veštinu tako što ćete se igrati igre traženja i sakrivanja omiljene detetove igračke.

Biće dana kad ćete jedva izdržati svu fizičku energiju koju dete ima. Umesto da se borite protiv toga - na kraju krajeva, ne možete ništa po tom pitanju učiniti - prebacite se na muziku, uhvatite dete i izmišljajte nove korake zajedno dok plešete.

Kako se vaš život menja

Kako "ne" postaje sve češće kod vašeg deteta, pitaćete se sve više kako da pokušate da ga disciplinujete. Postavite jasne granice dokle dete može da ide i to mu/joj recite kada pokušava da pređe neku od vaših granica. Budite dosledni onome što vi postavite. Dete neće uvek zapamtiti šta ste rekli, ali uz česta ponavljanja počeće da shvata gde mu/joj je mesto. I sve uradite da i vi pokažete dobar primer: modela ljubaznosti, poštovanja, i dobrih manira koje vi želite da vidite od vašeg deteta.

Savet pedijatrijskog tima Klinike Perinatal:

Konstalno uključujte dete u svaki korak u procesu oblačenja. Pričajte o tome kako se navlači majica preko glave, i onda zatražite od deteta da nađe rukave. Sada će proces oblačenja ličiti na igru, ali vaše dete će ima utisak kao da se samo oblači, što je značajan korak ka pravom samostalnom odevanju.