Mesečni razvoj dece - 21 mesec

Šta vaše dete sada može?

Sa 20 meseci vaše dete će moći da trči, mada ne ona kako će moći mnogo kasnije. Moći će takoće da se samostalno popne uz stepenice, mada će najverovatnije trebati pomoć da se spusti niz stepenice. Moći će verovatno da šutne loptu, mada neće još savladati dobro bacanje lopte i skakanje.

Vaše dete će biti aktivno na manje poželjan način za vas. Mala deca često u igri koriste guranje, čupanje, ujedanje, udaranje, štipanje i druge netolerantne radnje da bi se osetili što više važnim, ali takođe i da eksperimentišu: Šta će se desiti ako udarim Jelenu? Hoće li se to isto desiti ako uradim i Petru? Nemojte previše reagovati na takvo ponašanje vašeg deteta. Ako reagujete tako što ćete ga udariti, učite ga da je takvo ponašanje sasvim uredu. Mirno stavite doznanja da takve radnje nisu prihvatljive bez obzira koliko se njemu/njoj to dopada da radi.

Deca u ovom uzrastu su prirodno zainteresovani za sve uključujući i svoje genitalije. Kao što su se igrali sa svojim prstima kad su bili manji, sada će početi da se tako igraju sa svojim polnim organima. Nemate nikakvog razloga za brigu. Ako se vaše dete dira na javnom mestu, ne pravite veliku buku oko toga. Jednostavno na svom primeru objasnite vašem detetu da se neke stvari rade samo kod kuće.

Kako se vaš život menja

Vaše dete je veoma vezano za vas, ali naravno ako ste stalno sa njim/njom. Kada vi ili neka druga odrasla osoba odlazi, to može biti uznemirujuće za dete koje oseća vaše prisustvo kao sigurnost. Olakšajte mu odlazak tako što ćete ga prethodno pripremiti za to. Kasnije ne odugovlačite odlazak, ako je vaše dete i dalje uznemireno. Dajte mu/joj jedan brz poljubac i otiđite.

Savet pedijatrijskog tima Klinike Perinatal:

Umesto da govorite svom detetu stalno reč “ne”, što može dovesti do revolta, probajte početi rečenicu nekim drugim kompromisnim stilom. “Hajde da probamo da jedemo kašikom, umesto da se igramo sa hranom”, “Hajde da se ne igramo sa lampom nego da je nacrtamo i obojimo”. Videćete da davanjem alternative omogućavate komunikaciju sa vašim detetom. Ukoliko imate neku nedoumicu, posavetujte se sa psihologom iz Razvojnog savetovališta u našoj klinici.