Kada je vreme da potražite pomoć u dobijanju potomstva

Sve što treba da znaju budući roditelji ako posle godinu dana redovnih seksualnih odnosa, bez upotrebe kontracepcijskih sredstava, ne dolazi do začeća, uspostavlja se dijagnoza steriliteta ili infertiliteta. Kod starijih žena proces dijagnostike se pokreće i ranije, već nakon šest meseci takvih ciljanih odnosa-kaže dr mr Gordana Kozarov, šef stručnog tima za vantelesnu oplodnju klinike "Perinatal".

Taj period planiranog spontanog ostvarivanja trudnoće može da traje i kraće, a seksualni odnosi treba da se odvijaju u određeno vreme.

- Seksualni odnosi se preporučuju za vreme plodnih dana koji se izračunaju na osnovu trajanja prethodnih menstrualnih ciklusa ili utvrđivanjem ovulacije preovulatornim skokom LH uz pomoć tračica iz urina ili ultrazvučnim praćenjem folikularnog rasta- objašnjava doktorka Kozarov.

Tada se indikuje kompletna obrada oba partnera te se programski pristupi preporučenim testovima. Nakon kompletnog pregleda oba partnera, kako kaže doktorka Kozarov, utvrđuje se da li je vantelesna oplodnja jedino rešenje.

SVE ŠTO OMETA PRIRODNO ZAČEĆE

Sterilitet ima uzrok, a VTO razlog. Najčeći uzroci su starost žene, začepljenje jajovoda nakon upale, njihovo operativno odstranjivanje ili endometrioza.
- Uzrok može da bude i muška neplodnost svih stepena, od kojih je najteži azoospermia kada se spermatozoidi mogu naći samo u sedimentu sperme.

Među razlozima se nalaze i policistični jajnici, izostanak ovulacije, a ponekad i tumori materice koji se operativno uklanjaju pre procesa vantelesne oplodnje - navodi doktorka. Zanimljivo je da kod 30 odsto slučajeva steriliteta nije moguće utvrditi uzrok, te su u grupaciji idiopatskog steriliteta. U timu za vantelesnu oplodnju je obavezno prisutan i psiholog uz čiju pomoć se spontano lakše ostvaruje trudnoća, a i učestvuje u psihološkoj pripremi para za proces vantelesne oplodnje."

Kompletan tekst preuzet sa www.blic.zena.rs