Kako koristiti kontraceptivne pilule?

Ako do sada niste primenjivali oralnu hormonsku kontraceptivnu terapiju, bilo bi dobro da se pre uzimanja kontraceptivnih tableta svakako posavetujete s lekarom.

Većina oralnih kontraceptivnih pilula sadrži u pojedinačnom pakovanju 21 tabletu, koje kod većine preparata nose oznaku dana u nedelji ili brojeve od 1 do 21. Ukoliko je menstruacija redovna i normalnog krvarenja, kontraceptivne tablete se počinju uzimati prvi dan menstruacije i tada je kontraceptivna zaštita prisutna od prvog dana uzimanja tableta. Ako su menstruacijska krvarenja obilna, onda je bolje započeti s uzimanjem kontraceptivnih tableta tek 5. dan menstruacije. Oralni kontraceptivi mogu naime, u ovom slučaju pojačati intenzitet i trajanje menstrualnog krvarenja ukoliko se s njihovim uzimanjem započne prvi dan menstruacije. Ako ste sa kontraceptivne tablete počeli uzimati 5. dan ciklusa, puna kontraceptivna zaštita je prisutna tek od sledećeg, drugog ciklusa uzimanja kontraceptivnih tableta.

Ako su kontraceptivne tablete iz vašeg pakovanja označene danima u nedelji, tada se ravnajte prema danu kada ste dobile menstruaciju. Na primer, ako je prvi dan menstruacije sreda, započnite kontracepciju uzimanjem tablete s oznakom sreda. Ako su tablete označene brojevima, tada naravno započinjete s uzimanjem tablete koja nosi broj 1. Nastavite s uzimanjem tableta koje slede u pravcu koji vam pokazuje strelica. Nakon što uzmete poslednju, 21. tabletu, sledi sedmodnevna pauza, kada se javlja krvarenje.

Krvarenje obično nastupa 2 do 3 dana nakon što ste uzeli poslednju tabletu. Nakon tih nedelju dana počnite sa sledećim pakovanjem istoga dana u nedelji kao i sa prethodnim pakovanjem. Znači, ako ste počeli s uzimanjem kontracepcije prvi dan menstruacije, a koji je bio sreda, tada ćete i pauzu započeti u sredu nakon 21. tablete. S novim pakovanjem tableta započinjete ponovo u sredu, nedelju dana nakon što ste uzeli zadnju tabletu iz prethodnog pakovanja, a nevezano za krvarenje koje se javlja u pauzi. Preporučuje se uzimanje tableta u isto doba dana, ± 2 sata. Ako ste se držali pravila uzimanja, zaštita od neželjene trudnoće uključuje i sedmodnevnu pauzu dok ne počnete sa novim uzimanjem tableta.

Postoje samo dva moguća razloga za smanjenje njihove efikasnosti:

 • povraćanje ili vrlo jak proliv tokom prva 4 sata od uzimanja tablete. U tom slučaju pratite uputstva kao da ste propustili tabletu.
 • pri uzimanju nekih vrsta antibiotika, barbiturata, lekova za lečenje epilepsije. U tim slučajevima ginekolog će vas posavetovati o primeni kontraceptivnih tableta.

Ako ste zaboravili uzeti tabletu i od poslednje tablete ste napravili pauzu manju od 12 sati, "zaboravljenu" tabletu je potrebno uzeti čim se setite. Sledeću tabletu uzmite u njeno uobičajeno vreme, bez obzira na to što ste "zaboravljenu" tabletu uzeli isti dan. Uzimanje ostalih tableta nastavite na uobičajeni način. U ovom slučaju je kontraceptivna zaštita očuvana tokom ciklusa.

Ako ste zaboravili uzeti tabletu i od poslednje tablete ste napravili pauzu dužu od 12 sati, kontraceptivna zaštita u daljem ciklusu nije osigurana, odnosno postoji mogućnost da ostanete trudni, ako se ne pazite. I u ovom slučaju "zaboravljenu" tabletu treba uzeti čim se setite, a tablete nastavljate da uzimate dok ne potrošite sve iz kutije, radi očuvanja ciklusa. Istovremeno primjenjujte dodatne načine kontracepcije(kondom, spermicidi).

Ako ste izgubili jednu tabletu, uzmite sledeću. Jedina razlika će biti da će vam ciklus biti jedan dan kraći (20 + 7).

Šta uraditi ako:

 • Uzimate druge lekove: Obavestite lekara o lekovima koje već uzimate kada vam lekar prepisuje kontraceptivne tablete. Takođe, svakom lekaru koji vam propisuje neki drugi lek recite da uzimate kontraceptivne tablete.
 • Ste rodili: Za vreme dojenja ne preporučuje se uzimanje oralnih kontraceptiva koji sadrže estrogene jer mogu uticati na količinu i sastav mleka.
 • Putujete: Pobrinite se da sa sobom ponesete dovoljan broj pakovanja kontraceptivnih tableta, u zavisnosti od trajanja putovanja. Kod promene vremenske zone, ne zaboravite da uračunate vremensku razliku i pomerite uzimanje tableta. Problem može nastupiti ako putujete u vremensku zonu gde se "povećava" broj sati, odnosno sat pomerate unapred. Pri tome se tableta mora uzeti toliko sati ranije od uobičajenog vremena, za koliko ste unapred pomerili vaš sat.
 • Se pojavi krvarenje tokom uzimanja kontraceptivnih tableta: Normalno je da se krvarenje ("abrupcijsko" krvarenje - krvarenje usled oduzimanja hormona) javlja u periodu od 21. do 28. dana (kada se ne uzimaju tablete). Tokom prvih nedelja uzimanja kontraceptivnih pilula, moguća su krvarenja u vreme uzimanja tableta, pri čemu se najčešće radi o oskudnom krvarenju ili smeđem iscetku. Takva krvarenja ili iscedak ne predstavljaju ništa ozbiljno, već su rezultat prilagođavanja organizma. Zato nastavite s uzimanjem tableta kao i obično. Ukoliko se javi obilno krvarenje, posavetujte se s ginekologom. Ukoliko niste u isto vreme uzimali druge lekove, a javilo se krvarenje, kontraceptivna zaštita je i dalje očuvana. Ali, ako ste uzimali antibiotik i uz antibiotsku terapiju dolazi do probojnog krvarenja, tada je kontraceptivna zaštita oslabljena i u ovom slučaju je potrebno koristiti dodatnu zaštitu.
 • Želite preći s jednog na drugi preparat: Ukoliko vaš novi preparat sadrži istu ili veću količinu estrogena, možete jednostavno preći na drugi preparat: nakon što ste popili 21 tabletu prethodno uzimanog kontraceptiva i nakon uobičajene sedmodnevne pauze, počnite uzimati svoje nove tablete. Ali, ako želite preći na preparat s nižom dozom estrogena, tada novi preparat započinjete uzimati 22. dan ciklusa, dakle bez sedmodnevne pauze i nakon što ste popili 21 tabletu prethodno uzimanog kontraceptiva.
 • Izostane krvarenje: Ako ste uzeli sve tablete u odgovarajuće vreme, verovatno niste trudni. Nastavite s redovnim uzimanjem kontraceptivnih tableta. Ako se krvarenje ne pojavi i nakon dve pauze uzastopno, uradite test za trudnoću za svaki slučaj, pa se obratite lekaru za eventualnu promenu preparata.
 • Želite pomeriti mesečni ciklus: Da bi kontraceptivna zaštita ostala očuvana, ciklus možete skratiti najviše za dva dana i to tako što ćete izostaviti dve poslednje tablete. Ukoliko ciklus želite produžiti jednostavno nastavite uzimati tablete iz sledećeg pakovanja i to onoliko dana koliko želite produžiti ciklus. Ovo pravilo važi samo za jednofazične preparate (sve tablete su istog izgleda i boje u pakovanju). Ako su tablete u vašem pakovanju različite boje, onda se radi ili o tricikličnom (tri boje) ili dvofazičnom (dve boje) preparatu. U tom slučaju, ako želite produžiti ciklus, nakon 21. dana uzmite tablete samo iz poslednje faze!

Kada se trebate obratiti lekaru?

Lekaru biste se trebali obratiti u slučaju:
 • sumnje da ste trudni,
 • imate obilna menstrualna krvarenja,
 • stalne jake glavobolje,
 • planiranu operaciju,
 • bolove u grudima,
 • jak svrab.