Da li smo kandidati za inseminaciju?

Inseminacija je česta i najjednostavnija metoda potpomognute oplodnje. Ona podrazumeva ubacivanje prethodno laboratorijski obrađenih spermatozoida u matericu u vreme ovulacije. Inseminacija se pre svega sprovodi u situacijama kad se kod muškarca ustanovi smanjena plodnost, kad je muškarac iz nekog razloga nesposoban za seksualni odnos.

Inseminacija se katkad može uzeti u obzir kao metoda izbora i kad je smanjena ženina plodnost. Ako žena ima problem sa nepropusnošću sekreta koji zatvara grlić maternice, inseminacija u kombinaciji s blažom hormonskom stimulacijom može pomoći u ispunjenju želje za začećem.

Kakav je postupak inseminacije?

  • Određivanje pravog trenutka:Inseminacija će se dogoditi u ženinom optimalnom trenutku za oplodnju, dakle u trenutku ovulacije. Lekar i žena će na ultrazvučnim pregledima pratiti napredovanje i sazrevanje folikula u kojem se nalazi jajašce te predvideti njegovo pucanje odnosno početak ovulacije.
  • Stimulacija sazrevanja jajašca: Inseminacija se može raditi u prirodnom ciklusu žene, ali u praksi se ipak često pokazalo kako je to mnogo manje uspešno. Zato se sazrevanje jajašca u najvećem broju slučajeva stimuliše hormonima.
  • Ovulacija: Nakon hormonalne stimulacije može se čekati da se ovulacija dogodi prirodno ili se ista indukuje hormonom hCG (trigger ovulacije).
  • Priprema spermatozoida: Budući da je najčešći razlog za inseminaciju smanjena plodnost spermatozoida - problem nepokretljivosti ili nedovoljna količina - ejakulat se posebno priprema za inseminaciju. Pritom se izdvajaju kvalitetniji i pokretljiviji spermatozoidi odnosno gleda se da uzorak za vraćanje sadrži što veću koncentraciju "boljih" spermatozoida.
  • Inseminacija: Postupak inseminacije podrazumeva vraćanje spermatozoida kateterom u šupljinu materice (intrauterina inseminacija), u jajovode (intratubarna inseminacija), u vrat materice (intracervikalna inseminacija) ili ispred grlića maternice (inseminacija uz pomoć kapice). Smisao metode je dovesti spermatozoide u optimalnom trenutku na položaj sa kojeg će najbrže stići do jajne ćelije. Postupak je bezbolan odnosno može biti neprijatan koliko i običan ginekološki pregled i uzimanje PAPA-testa. Nakon postupka vraćanja spermatozoida žena se još neko vreme zadržava u ležećem položaju kako bi sprematozoidima dala priliku da lakše krenu na odredište.
  • Test na trudnoću: Prvi test na trudnoću može se napraviti 14 dana nakon postupka ili se jednostavno čeka prirodan dolazak menstruacije.