Dijareja (proliv)

Dijareja (proliv) je prebrza evakuacija previše vodenaste stolice. To podrazumeva da je kod beba broj stolica povećan dvostruko od uobičajenih.

Najčešći uzroci dijareje su crevne infekcije (rota virusi, bakterije, paraziti, gljivice) kao i alergija, tj. netolerancija na neku hranu. Ukoliko bebe sisaju potrebno je nastaviti podoje, a ako su na formuli potrebno je dati rastvor za oralnu rehidraciju, a nakon toga formulu bez laktoze. Dozvoljena je i supa, kompot od jabuka, pirinač, kuvana šargarepa, krompir, voda, banane (sve u zavisnosti od uzrasta i da li je odojče već dobijalo ove namirnice).

Starijoj deci eliminisati kravlje mleko iz ishrane i dati, osim navedene hrane i suva peciva, čorbu od mesa i povrća, ribu, a izbegavati mahunarke, prženu i masnu hranu, slatkiše i sveže voće. Svakako treba konsultovati pedijatra, pogotovo ako je pridruženo i povraćanje tokom 24 sata ili visoka temperatura duže od tri dana, ako je dete ekstremno žedno, a odbija tečnost, nije mokrilo 8 sati, pospano je i neraspoloženo.

Nakon dijareje treba pojačati ishranu jednim dodatnim obrokom kako bi dete vratilo težinu koju je imalo pre tih gastrointestinalnih tegoba.