Koliko će vremena proći dok ne ostanete u drugom stanju?

Niko zasigurno ne može da vam kaže koliko dugo ćete pokušavati da zatrudnite, ali mi vam možemo reći koliko je obično potrebno parovima da ostvare trudnoću i kako možete ubrzati taj proces.

Koliko dugo je potrebno da ostanete trudni?

Većina parova zatrudni u proseku tokom tri meseca intenzivnih seksualnih odnosa bez zaštite. Ako ste stariji možda će se obaj period omalo produžiti ili ako imate određene navike koje smetaju fertilnosti žene (pušenje) ili ako imate smanjenu fertilnu sposobnost.

Od svih parova koji pokušavaju da ostvare trudnoću, ovo je statistika:
  • 30% parova ostvare trudnoću u prvom mesntrualnom ciklusu (posle oko mesec dana);
  • 59% parova ostvari trudnoću u toku tri menstrualna ciklusa (tokom tri meseca);
  • 80% parova ostvari trudnoću u toku 6 menstrualnih ciklusa (tokom šest meseci);
  • 91% parova ostvari trudnoću u toku 12 menstrualnih ciklusa (tokom godinu dana);
  • 91% parova ostvari trudnoću u toku 36 menstrualnih ciklusa (tokom tri godine);
  • 93% do 95% parova ostvari trudnoću u toku 48 menstrualnih ciklusa (tokom 4 godine);

Ako pokušavate da zatrudnite godinu dana bez uspeha iako ne koristite nijednu vrstu kontracepcije, dobro bi bilo da se obratite ginekologu koji će vas uputiti u dalja ispitivanja. Možda ćete zatrudneti, ako uporno pokušavate da ostanete u drugom stanju, ali u slučaju da imate neki vid problema sa sterilitetom, najbolje je da potražite pomoć ginekologa i ne trošite dragoceno vreme jer vaš biološki sat ipak kuca.

Ako imate više od 35 godina, vreme je za vas još dragocenije i ranije treba da se posavetujete sa ginekologom. Zakažite pregled kod ginekologa, ako i posle šest meseci pokušavanja ne ostajete u drugom stanju.

Koliko parova treba pomoć da ostvare trudnoću?

Oko 85% parova ostvare trudnoću prirodnim putem. Ostalih 15% parova eventualno u toku ispitivanja dobije dijagnozu steriliteta. Kada se dijagnoza postavi, parovi dobiju adekvatnu pomoć i veliki broj parova uspeju da zatrudne. Ostatak ipak na kraju svih pokušaja moraju da razmotre druge opcije: usvajanje, doniranje sperme i jajnih ćelija itd.

Kako starost utiče na stepen začeća?

Kako budete stariji duže će trajati period pokušavanja da ostanete trudni. Nakon godinu dana pokušavanja oko 86% zdravih i plodnih žena u svojim dvadesetim godinama će ostati trudne. Ovaj procenat opada za oko 36% među zdravi i fertilno sposobnim ženama u svojim četrdesetim godinama.

U proseku žena dostiže svoj fertilni vrhunac u 24. godini i on počinje da opada u tridesetim godinama. Iako je teže da zatrudnite kako ste stariji, nije potpuno nemoguće i mnoge žene zatrudne i uspešno iznesu trudnoću u svojim četrdesetim godinama.

Možete li zatrudneti brže?

Evo nekoliko saveta kako da ubrzate zatrudnjivanje.

Prvo upoznajte svoju ovulaciju. Možete zatrudneti jedino tokom ovulacije. Postoji više načina kako da prepoznate ovulaciju, a možete ih pročitati u našem članku.

Drugo, upražnjavajte seksualne odnose u toku ovulacije. Istraživanja su pokazala da parovi koji upražnjavaju seksualne odnose u vreme kada je ovulacija začnu brže. Najbolje vreme za seksom je od dva do tri dana pre ovulacije i jedan dan posle ovulacije.

U međuvremenu, pripremite organizam za trudnoću. Vaše opšte i reproduktivno zdravlje su veoma važni faktori za ostvarivanje trudnoće, zato zakažite pregled kod ginekologa na vreme.